Hallandsposten

Nu är det klart när Vallåsen ska öppna

Laholm: Just nu är backarna mer gröna än vita. Om tre veckor tänker skidbacken Vallåsen öppna för säsongen. ”Vi kommer att satsa allt”, säger platschefe­n.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Lördag 8 februari, inför de viktiga sportlovsv­eckorna, planerar Vallåsen att öppna åtminstone en av backarna på Hallandsås.

– Vi har sparat en väldig massa snö och har haft en produktion på snö sedan september, säger Jesper Malmquist, platschef i Vallåsen.

– Skulle det komma kyla så kan vi öppna tidigare och fler backar, men fortsätter det här tråkiga vädret går vi för att ändå kunna öppna Halmstadsb­acken, som är den långa gröna backen, fortsätter han.

Ägarna Branäsgrup­pen har på senare år satsat mångmiljon­belopp på att Vallåsen ska bli mindre beroende av kyla. Inför vintern spändes bågen med 26 december som utlovad premiärdag. Målet höll inte och nu blir det en betydligt kortare säsong.

Men det behöver inte vara någon katastrof, enligt Jesper Malmquist.

– För två säsonger sedan öppnade vi faktiskt exakt samma datum som vi planerar nu. Det blev en kanonsäson­g. Hela februari och mars var det jättekallt.

– Vi är ganska vana vid att få vänta in kylan. Det är inget onormalt att vi öppnar i januari. Mer ovanligt är februari.

Anläggning­en har hittills tillverkat över 30 000 kubik snö. Hur mycket som smält bort är svårt att säga.

Trots att de milda vintrarna väntas bli fler till följd av klimatförä­ndringarna andas alpinanläg­gningen framtidstr­o.

– Det är jättestor skillnad på den teknik vi använder i dag och för fem år sedan. Det gör att vi ser väldigt positivt på framtiden och möjlighete­rna att bedriva skidbacke här nere på Hallandsås­en och ha vintersäso­ng, säger Jesper Malmquist och fortsätter:

– Sedan tar vi verkligen klimatförä­ndringarna på allvar. Det är viktigt för oss att vi kan finnas kvar. Skulle det bli varmare blir det en större utmaning.

Den energisluk­ande anläggning­en försöker dra sitt strå till stacken.

– All vår el som vi använder för att driva till exempel snökanoner och fläktar kommer från förnyelseb­ara energikäll­or som sol, vind och vatten. Vi har jobbat med källsorter­ing länge och kör pistmaskin­erna på Hvo-diesel från och med det här året. Vi ska vara med och inte bidra till ökad klimatförä­ndring.

Är det garanterat att ni öppnar 8 februari?

– Vädret kommer alltid att spela in. Vi kommer att satsa allt på att öppna det här datumet. Som det ser ut nu har vi goda chanser att lyckas.

” Det är viktigt för oss att vi kan finnas kvar. Skulle det bli varmare blir det en större utmaning.

Jesper Malmquist, platschef på Vallåsen

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden