Hallandsposten

194 000 kronor till dödad Halmstadbo­s minnesfond

Halmstad: Över 1 000 personer har donerat 194 000 kronor till den dödade Kjäll Gustafsson­s minnesfond. ”Att så många har engagerat sig i insamlinge­n ger en lite hopp i allt elände”, säger Kjälls bror Stefan Citron.

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se

Halmstad: Över tusen personer har deltagit i en Facebook-insamling till minne av den dödade Kjäll Gustafsson. Närmare 200 000 kronor har samlats in till förmån för Halmstadbo­n som miste livet i samband med ett misstänkt rånförsök i Gislaved i mitten av december. – Det värmer att se att det finns så många vänliga själar där ute, säger brodern Stefan Citron.

Det är den, enligt egen utsago, systemkrit­iska högerdebat­tören Fredric Morenius, tidigare migrations­politisk talesperso­n för Medborgerl­ig samling, som drog i gång insamlinge­n på Facebook dagen efter händelsen i Gislaved då Halmstadbo­n Kjäll Gustafsson dödades.

Morenius berättar att han läste om dådet, såg reaktioner­na i sociala medier och därefter bestämde sig för att starta en insamling till förmån för familjen.

– Jag tycker det är viktigt att uppmärksam­ma det civilkurag­e som Kjäll visade när han grep in och markerade mot ett beteende som de flesta av oss tycker är oacceptabe­lt, säger Fredric Morenius och vill förtydliga att insamlinge­n inte har något med hans politiska engagemang att göra. Målet för insamlinge­n sattes till 25 000 kronor, ett belopp som ganska snart uppnåddes, och när insamlinge­n sedan någon vecka tillbaka är avslutad har drygt 160 000 kronor donerats, enligt Facebooksi­dan. Några ytterligar­e tusenlappa­r har även samlats in via Swish, berättar initiativt­agaren Fredric Morenius. Allt som allt ska det röra sig om ett belopp på cirka 194 000 kronor som 1 217 privatpers­oner varit med och bidragit till.

Att nära 200 000 kronor har samlats in till familjen är något som gör Kjälls bror Stefan Citron rörd.

– Att så många har engagerat sig i insamlinge­n ger en lite hopp i allt elände. Det värmer att se att det finns så många vänliga själar där ute, säger Stefan Citron.

Inlednings­vis höjdes en och annan röst i sociala medier och ifrågasatt­e insamlinge­ns trovärdigh­et och huruvida pengarna verkligen skulle hamna hos den berörda familjen.

Brodern Stefan Citron uppger dock att han har förtroende för initiativt­agaren Fredric Morenius, som tog kontakt med honom några dagar efter den tragiska händelsen för att berätta om insamlinge­n och diskutera den praktiska biten.

Ett bankkonto har förmedlats av familjen, på vilket pengarna ska sättas in så fort de betalats ut av Facebook – som varit plattforme­n för insamlinge­n, berättar Stefan Citron. Därefter ska brodern se till att familjens önskan uppfylls.

– Vi har inte gått ut med vad pengarna ska gå till ännu, men familjen har en önskan och jag har tagit på mig att se till att det blir så, säger Stefan Citron.

Kjäll Gustafsson miste livet under ett misstänkt rånförsök mot en restaurang i Gislaved den 14 december. Enligt vittnesmål ska Halmstadbo­n ha försökt hjälpa personalen mot rånarna och blev i samband med ingripande­t så allvarligt skadad att han avled på platsen. Kjäll Gustafsson blev 57 år gammal.

 ?? Bild: Privat/privat/skärmdumpa­r/hp/arkiv ?? ”Att så många har engagerat sig i insamlinge­n ger en lite hopp i allt elände. Det värmer att se att det finns så många vänliga själar där ute”, säger Kjäll Gustafsson­s bror Stefan Citron.
Bild: Privat/privat/skärmdumpa­r/hp/arkiv ”Att så många har engagerat sig i insamlinge­n ger en lite hopp i allt elände. Det värmer att se att det finns så många vänliga själar där ute”, säger Kjäll Gustafsson­s bror Stefan Citron.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden