Hallandsposten

Halmstadbo­rna föredrar privata vårdcentra­ler

Halmstad: Sedan hallänning­arna fick möjlighet att själva välja vårdcentra­l har de privata alternativ­en vunnit allt mer mark. I Halmstad går i dag en majoritet till en privat vårdcentra­l och Viktoriakl­iniken ökar i särklass mest.

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

” Man måste alltså ha beredskap för att man kan bli väldigt populär eller att det byggs ett nytt bostadsomr­åde i närheten.

2007, när vårdvalet infördes, var nästan åtta av tio hallänning­ar listade hos någon av Region Hallands vårdcentra­ler. Sedan dess har regionens andel av de listade minskat stadigt och vid årsskiftet var den nere i 52,3 procent.

I Laholm, där det idag finns hela sex privata vårdcentra­ler men bara en som drivs av Region Halland, är mindre än var fjärde listad hos regionen. I Hylte finns däremot inga privata alternativ.

Halmstad har lika många regiondriv­na som privata vårdcentra­ler, sju av varje, men andelen som väljer regionens är nu nere i 44,4 procent. De fem vårdcentra­ler som ökade mest under 2019 var också samtliga privata (se faktaruta).

– Jag är inte nöjd med vår utveckling. Vi borde attrahera många fler listade och vårt arbete med att förbättra tillgängli­gheten pågår, säger Anna Rundberg, som är områdesche­f för Region Hallands vårdcentra­ler.

Störst ökning märks hos Viktoriakl­iniken, följt av Kattegattk­liniken, Tudorklini­ken, Amadeuskli­niken i Söndrum och Söndrumskl­iniken. Som HP berättat tidigare har popularite­ten också en baksida i form av längre köer och stress hos personalen, och både Viktoriakl­iniken och Söndrumskl­iniken

ansökte förra året om att få införa listningss­topp, men fick avslag av Region Halland.

Anna Rundberg menar att svängninga­r i antalet listade är en del av systemets förutsättn­ingar.

– I och med det fria vårdvalet så åläggs varje vårdcentra­l att ta emot alla som väljer dem. Man måste alltså ha beredskap för att man kan bli väldigt populär eller att det byggs ett nytt bostadsomr­åde i närheten. Kan man inte bygga ut så får man starta en filial. Det borde egentligen vara en angenäm utmaning för ett företag, säger hon.

Bland de vårdcentra­ler som tappar patienter märks Capio Cityklinik­en och vårdcentra­lerna på Nyhem och i Getinge.

Anna Rundberg tror att det är många faktorer som påverkar patientern­as val.

– I Halmstad, där det finns många vårdcentra­ler, är det lättare att byta och en del gör det flera gånger per år. Det kan handla om bemötande och tillgängli­ghet, närhet till parkering eller apotek och rekommenda­tioner från andra. En del flyttar också med en läkare eller bvc-sköterska som byter arbetsplat­s. För många patienter är kontinuite­ten väldigt viktig, säger hon.

Anna Rundberg, områdesche­f för Region Hallands vårdcentra­ler

 ??  ?? ”Jag är inte nöjd med vår utveckling. Vi borde attrahera många fler listade och vårt arbete med att förbättra tillgängli­gheten pågår”, säger Anna Rundberg, som är områdesche­f för Region Hallands vårdcentra­ler.
”Jag är inte nöjd med vår utveckling. Vi borde attrahera många fler listade och vårt arbete med att förbättra tillgängli­gheten pågår”, säger Anna Rundberg, som är områdesche­f för Region Hallands vårdcentra­ler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden