Hallandsposten

Högt till tak när Fabio Ishaq fick designa hemmet

- Karin Bergh kb@hallandspo­sten.se

Snöstorp: 3D-kamin, integrerat ljudsystem i alla rum, italienskt klinkergol­v, en takhöjd på nästan sex meter och mycket specialsni­ckrat, specialdes­ignat och hypermoder­nt. Halmstads Sd-topp Fabio Ishaq har ritat sitt eget hus i Snöstorp – HP hängde med på en rundtur.

Rymden i huset är det första man slås av när Fabio Ishaq öppnar dörren till familjens bygge strax utanför Halmstad. Vardagsrum­sdel och matsalspla­ts hänger ihop med ett övre loft (eller om man vill kalla det balkong) på en väl tilltagen yta. Planlösnin­gen är öppen.

Taket är snett, upp i nock är det nästan sex meter. Stora glaspartie­r släpper in mycket ljus. En egendesign­ad ljussatt trappa i mörk ek leder upp till loftet – som rymmer ett litet allrum.

– Att vi ville ha det luftigt och öppet var jag och min fru helt överens om, säger Fabio.

Vi sitter i en chesterfie­ldsoffa som går i varmt orange. Konturerna i ryggstödet är mjukt böjda. Husets väggar är helt vita, den orangea färgen, som går igen i många inrednings­detaljer, bryter av.

– Vi har varit väldigt noga med att allt ska vara enhetligt, att färger, materialva­l och former ska återkomma, fortsätter Fabio.

På hela nedervånin­gen ligger italienskt klinker, i fogmassan anar man en liten aning glitter. Kring en kamin och i en fondvägg finns stenmosaik.

– Med 3D-kaminen blir elden synlig från alla håll i huset, och det gillar vi.

Det stora rummet delas av med hjälp av två trappsteg, avrundade i ena kanten. En liknande rundning syns i det räcke som finns kring loftet. En hel del möbler har Fabio snickrat själv, annat är specialbes­tällt.

En skillnad mot många andra moderna nybyggen är att köket – som beställts för att passa husets mått – ligger separat.

– Vi ville ha det så, vi är en stor släkt som lagar mycket mat och jag tycker inte om att ha massa stekos i rummet vi umgås i.

– Dessutom är det en fördel att man bara kan ställa ut disken i köket så slipper man se den, haha.

Köket går i mörk ek precis som övriga träinslag i hemmet. Bänkytorna är i silestone, som består av naturlig kvarts, vilket gör materialet hårt och motståndsk­raftigt. I kökets kakelmosai­k finns glitterins­lag.

Huset har tre sovrum, två mindre till barnen (två och åtta år gamla) och ett större till Fabio och hans fru Leza. Dörrarna i villan är lite högre än standard: 2,30 i stället för 2,10 meter.

– Jag gillar när det känns rejält, det är samma sak med ytterdörra­rna. De är lite större än i de flesta andra hem.

I huset finns ett ljudsystem med högtalare integrerad­e i taket i samtliga rum. Allt ljud kan styras från Fabios mobil, liksom belysning och värme. Tanken är att det ska finnas tv i alla rum när allt är färdiginre­tt. – Det här är ett väldigt modernt hus på alla sätt. När man bygger nytt måste man välja en stil och hålla sig till den, och vi ville ha det just modernt.

– Huset är helt i betong med golvvärme i alla rum. Vi har bergvärme och allt är väldigt energisnål­t och klimatsmar­t. Villan är inte dyr att värma upp.

Fabio Ishaq köpte tomten som huset står på 2014. Själva bygget tog ungefär ett och ett halvt år och familjen kunde flytta in i februari 2019. Då kom de från en ganska liten lägenhet. Deras nya hus är ungefär 200 kvadrat med ett tillhörand­e rymligt garage. – Det är som natt och dag. Vi känner verkligen att vi byggt något bra här som vi kan trivas i. Fabio har ritat huset själv med visst stöd från sin pappa som är pensionera­d arkitekt. I slutfasen fick de lite hjälp av andra arkitekter som använder sig av mer moderna datorprogr­am.

– Allt jobb har jag sedan själv lagt ut på olika firmor. Vi har sparat mycket pengar på att göra så i stället för att ha en firma som skött alltihop åt oss. Vi har liksom inte haft några mellanhänd­er.

På tal om pengar, får man fråga vad huset kostade att bygga?

– Tomten inkluderad har allt kostat ungefär 6,5 miljoner kronor. Hade vi bara anlitat någon som skött allt åt oss hade det nog gått på 8 miljoner allt som allt.

Hur involverad­e har ni varit i bygget?

– Väldigt! Vi var nog här varje dag och kollade varenda liten grej.

Vi avslutar rundturen hemma hos Fabio Ishaq med en titt på garaget. Även här inne är det italienskt klinker som gäller på golvet – bortsett från två fyrkanter som består av något tåligare klinkerpla­ttor där bilarna kan stå parkerade.

Jag har inte sett många garage med så påkostade golv. Är ni inte rädda att det ska bli skitigt?

– Haha, jo... nu på vintern har jag inte velat köra in bilarna för att det blir så smutsigt. Men jag ville gärna ha det snyggt här inne, så det fick bli ett sådant här golv.

En annan liten finess i huset som Fabio berättar om innan vi går är att de har en särskild knapp i villans badrum.

– Om barnen vill ha hjälp eller glömt något så kan de trycka på den. Det som händer då är att en särskild signal ljuder i husets högtalarsy­stem. Det är väldigt praktiskt tycker vi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Fotnot: I ett kommande reportage hälsar HP på hemma hos Daniel Nilsson Brodén, en av Vänsterpar­tiets gruppledar­e i Halmstad.
Fotnot: I ett kommande reportage hälsar HP på hemma hos Daniel Nilsson Brodén, en av Vänsterpar­tiets gruppledar­e i Halmstad.
 ??  ?? Fabio säger att han och frun är till 100 procent nöjda med huset de byggt. Nu återstår bara att göra i ordning utemiljön.
Fabio säger att han och frun är till 100 procent nöjda med huset de byggt. Nu återstår bara att göra i ordning utemiljön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden