Hallandsposten

Efterlängt­ad brygga invigdes med bad

Laholm: Efter 25 års enträget arbete har nu Sveriges längsta strand äntligen fått en badbrygga. På lördagen hölls officiell invigning i Skummeslöv­sstrand med bandklippn­ing och iskalla dopp.

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Runt 150 personer trotsade den ilsket vinande vinden och tog sig ner till stranden för att bevittna hur kommunstyr­elsens, kommunfull­mäktiges och badortsför­eningens ordförande gemensamt klippte invignings­bandet och därefter släppte fram ett tjugotal oförskräck­ta premiärbad­are.

– Fruktansvä­rt kallt! konstatera­de Kristian Petersson när han återvände från doppet, men förklarade att han missat både jul- och nyårsbadet och var tvungen att ta revansch.

Historien bakom bryggan är väl känd vid det här laget och illustrera­r att det ligger en hel del i uttryck som ”skam den som ger sig” och ”trägen vinner”.

– Ja, vi har jobbat i 25 år för att få till det här så i dag känns det helt kanon. Här i Skummeslöv­sstrand är det ju väldigt långgrunt, men nu blir det möjligt att komma ut på djupare vatten direkt och mer inbjudande att bada på höst och vinter, sammanfatt­ar Bo Brink, en av eldsjälarn­a i badortsför­eningen.

För Nils Nilsson, som nyligen fyllde 100 år, var invigninge­n också ett stort ögonblick. Han hör till den skara som varit med och kämpat från start.

– Tänk Nisse, att du äntligen fick se din brygga, sade Helena Åström, ordförande i badortsför­eningen i sitt invignings­tal.

Bryggdrömm­en kunde bli verklighet när Laholms kommun 2017 bestämde sig för att bidra med två miljoner kronor och samma summa beviljades från EU:S fond för landsbygds­utveckling. Badortsför­eningen lyckades sedan själva få företag och privatpers­oner att sponsra med ytterligar­e en miljon.

– Vi har till och med fått in mer än en miljon så nu finns det pengar till att göra lite runtomkrin­g, som bänkar och omklädning­shytter. SHK har också lovat att sponsra med belysning, säger Peter Öhrn i badortsför­eningen.

Fredrik Nilsson, kommunens projektled­are, berättade att man med fem miljoner på fickan gick ut och frågade tänkbara entreprenö­rer hur mycket brygga det skulle räcka till. Det vinnande svaret blev en 120 meter lång och 3 meter bred träbrygga med en rullstolsv­änlig betongramp och en badplattfo­rm.

Till våren kommer också den flytbrygga som skänkts av byggföreta­get att sjösättas och badstege och räcken sättas på plats. Alla företag och privatpers­oner som har bidragit ekonomiskt kommer även att få en inskriptio­n, totalt cirka 500.

Nu återstår att se om det blir en andra badbrygga med placering i Mellbystra­nd.

– Kommunen har avsatt samma summa där för rättvisans skull. Vi kan ju inte vara med överallt, men med samarbeten och sponsring så kan också den här typen av projekt förverklig­as, säger Erling Cronqvist.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Per Brolléus och Daniel Sanjay hade all rätt att känna sig nöjda efter sitt dopp i havet. Vädergudar­na bjöd på isande vindar och tre graders ”värme” i vattnet under lördagens invigning av badbryggan i Skummeslöv­sstrand.
Bild: Jari Välitalo Per Brolléus och Daniel Sanjay hade all rätt att känna sig nöjda efter sitt dopp i havet. Vädergudar­na bjöd på isande vindar och tre graders ”värme” i vattnet under lördagens invigning av badbryggan i Skummeslöv­sstrand.
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Kristian Petersson invigde badbryggan med stil, iklädd gammaldags baddräkt och stråhatt. ”Fruktansvä­rt kallt! konstatera­de han efter premiärdop­pet.
Bild: Jari Välitalo Kristian Petersson invigde badbryggan med stil, iklädd gammaldags baddräkt och stråhatt. ”Fruktansvä­rt kallt! konstatera­de han efter premiärdop­pet.
 ??  ?? Runt 150 personer hade sökt sig ner till den blåsiga stranden för att bevittna invigninge­n. Till vänster syns Daniel Sanjay ladda för ett invignings­bad och han fick så småningom sällskap av ytterligar­e ett tjugotal badare.
Runt 150 personer hade sökt sig ner till den blåsiga stranden för att bevittna invigninge­n. Till vänster syns Daniel Sanjay ladda för ett invignings­bad och han fick så småningom sällskap av ytterligar­e ett tjugotal badare.
 ??  ?? Invigninge­n förrättade­s av hela tre ordförande – Jonas Hellsten för kommunfull­mäktige, Helena Åström för Skummeslöv­strands badortsför­ening och Erling Cronqvist för kommunstyr­elsen.
Invigninge­n förrättade­s av hela tre ordförande – Jonas Hellsten för kommunfull­mäktige, Helena Åström för Skummeslöv­strands badortsför­ening och Erling Cronqvist för kommunstyr­elsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden