Hallandsposten

10-talet mindre lönsamt för bostadsäga­re

Halland: Priserna på bostäder i Halland ökar inte lika mycket som tidigare. Det visar siffror från Svensk Mäklarstat­istik – som mätt förändring­en mellan 2010 och 2019.

- Povel Arwidson

Mellan år 2000 och 2010 ökade bostadspri­serna i Halland lavinartat. De åren hade länet näst störst ökning i landet när priserna på bostadsrät­ter ökade med 375 procent, enligt siffror från Svensk Mäklarstat­istik.

Även när det gäller villaprise­rna var Halland i topp med en ökning på 121 procent, jämfört med rikssnitte­t på 88.

Men de senaste siffrorna visar att prisökning­en planat ut betydligt. Mellan 2010 och 2019 ökade priserna med ”endast” 77 procent på bostadsrät­ter och 45 procent på villor.

– Den sjunkande räntan i slutet på 90-talet och början på 2000-talet gjorde ju att priserna ökade väldigt kraftigt då. Samtidigt var Halmstad lite underutvec­klat vad gällde bostadsrät­ter. När det började byggas fler ledde det till en stor ökning. Nu har det planat ut lite och blivit mer normalt, säger Lars Rane, kontorsche­f på Fastighets­byrån Halmstad.

Tomas Nilsson, kontorsans­varig på Länsförsäk­ringar Fastighets­förmedling har en liknande bild.

– När räntan redan var låg var det naturligt att ökningen inte fortsatte i samma takt. Amortering­skraven som tillkommit de senaste åren spelar nog också in på den minskade ökningen, säger Nilsson.

Men att prisökning­en bromsat är alltså inte ett tecken på att Halmstad och Halland börjar bli mindre attraktivt, enligt mäklarna.

– Nej, Halmstad är fortfarand­e en väldigt populär ort och även om det byggs på många ställen har det inte svalt efterfråga­n när folkmängde­n växer, säger Lars Rane.

Man behöver inte vara orolig över utveckling­en som bostadsäga­re?

– Det är fortfarand­e säljarens marknad – det finns många köpare och många som letar. Och att prisökning­en snittat på 7,7 procent per år på villor och 4,5 på bostadsrät­ter visar ju att det fortfarand­e är en väldigt bra investerin­g, säger Tomas Nilsson.

Hur tror man att utveckling­en kommer fortsätta de närmaste åren?

– Kommunen måste snabba på processen för byggandet av fler bostäder, annars kommer priserna fortsätta öka. Kanske även billigare bostäder så fler kan ta sig in på bostadsmar­knaden, menar Lars Rane.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Fyllinge, ett av de områden där man har byggt nya villor under de senaste tio åren.
Bild: Jari Välitalo Fyllinge, ett av de områden där man har byggt nya villor under de senaste tio åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden