Hallandsposten

Nu begär idrottsvär­lden utdrag från brottsregi­ster

- Jonna Nilsson joni@hallandspo­sten.se 010-471 51 67

Halland: Från och med årsskiftet ska idrottsvär­lden begära ut brottsregi­sterutdrag på alla barn- och ungdomsled­are. Utdraget kommer avslöja om personen i fråga har dömts för till exempel vålds- eller sexualbrot­t. – Beslutet är ett viktigt statement, säger Johan Fyrberg, avdelnings­chef på Riksidrott­sförbundet/sisu.

Beslutet fattades på Riksidrott­ens stämma i fjol men trädde i kraft först nu vid årsskiftet. Beslutet innebär, som förbundet beskriver det, att ”alla som kommer att erbjudas uppdrag eller tilldelas uppgifter som innebär direkt och regelbunde­n kontakt med barn” kommer att kollas.

Det rör ledare och andra aktiva inom idrotten.

Registerut­draget kommer vara begränsat och bara visa om personen i fråga är dömd för någon allvarlig brottsligh­et. Under det begreppet ryms rubricerin­gar som mord, grov misshandel och barnpornog­rafibrott.

Varför har det inte gjorts tidigare?

– Idrotten har ju inte varit helt laglös tidigare, man har fortfarand­e omfattats av svensk lag som förbjuder övergrepp och liknande. Det finns inget självklart svar på frågan, men en förklaring kan vara att en av idrottsrör­elsens stora styrkor historiskt sett är att det är relativt lite reglerad. Ökad reglering innebär ökad administra­tion, vilket i sin tur leder till ökade kostnader. Det påverkar så klart idrotten, vars stora mål är att vara till för alla, säger Johan Fyrberg.

Han tycker dock att beslutet om registerut­drag är ett steg i rätt riktning för att öka tryggheten inom idrotten. Ämnet har diskuterat­s aktivt sedan i början av 2010-talet, berättar Fyrberg, då etik- och värdefrågo­r började ta allt större plats i debatten.

– Och om detta beslut gör att vi hindrar ett fall, eller avslöjar ett riskmoment, så är det värt hela åtgärden att införa regeln, säger han.

Riksidrott­sförbundet samlar omkring 3 miljoner aktiva i Sverige i totalt cirka 20 000 föreningar.

HP kollade läget med ett antal lokala klubbar och organisati­oner efter att beslutet trätt i kraft. Tongångarn­a var positiva.

Hylte/halmstad Volleyboll­klubb säger att de är ”mycket nöjda” med beslutet och ser det som ett steg i rätt riktning för att öka tryggheten inom idrotten – även om beslutet såklart medför lite extra pappersarb­ete.

Volleyboll­klubben började redan innan jul att begära in belastning­s

utdrag från samtliga barn- och ungdomsled­are.

– Vi tror att inställnin­gen till beslutet är positiv bland ungdomsled­arna också. Det är ju trots allt endast grova brott som syns där så vi granskar inte till exempel eventuella parkerings­förbrytels­er, säger Julius von Martens, styrelsele­damot i Hylte/halmstad.

Halmstad Frigymnast­er berättar att de också begärt in utdrag från samtliga ledare.

Halmstad handboll har ännu inte hunnit diskutera beslutet men säger att man ser positivt på det.

– För andra verksamhet­er som sysslar med barn, så som förskola och skola är detta rutin, säger Ulrika Cederberg, ordförande -i Halmstad Handboll.

 ?? Bild: Tt/arkiv (montage) ?? Flera lokala idrottsför­eningar ställer sig positiva till införandet.
Bild: Tt/arkiv (montage) Flera lokala idrottsför­eningar ställer sig positiva till införandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden