Hallandsposten

Meröppet på bibliotek ännu inte i gång

Söndrum/oskarström: Meröppet på biblioteke­n i Söndrum och Oskarström skulle ha införts innan fjolårets slut. Men satsningen har försenats. I ena fallet på grund av svårighete­r att få till tekniska lösningar och i andra fallet på grund av att biblioteke­t s

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

HP har tidigare berättat om satsningen på meröpppet som innebär att en låntagare får tillgång till sitt bibliotek även när det inte är bemannat. Harplinge var först ut med att införa meröppet i början av december 2018.

Tanken var att Söndrum skulle ha följt efter i höstas men det visade sig att det var lite mer komplicera­t än vad man trott att få till en bra teknisk lösning. Svårighete­n har bland annat varit att biblioteke­t delar ingång med andra verksamhet­er.

Enligt Martin Gillgren, avdelnings­chef för kunskap och samhälle på kulturförv­altningen, är dock systemet nu i det närmaste installera­t och klart.

– Vi är i sluttampen och räknar med att komma i gång med meröppet under februari, säger han.

Rent konkret innebär detta att låntagare genom att aktivera sitt lånekort kan ta sig in på biblioteke­t utöver de bemannade öppettider­na. Det gäller dock inte dygnet runt. I Harplinge är biblioteke­t till exempel tillgängli­gt för besökare mellan 7–22 alla dagar.

Även Oskarström har blivit försenat. Biblioteke­t skulle ha fått meröppet innan fjolårets slut men på grund av flytt har kommunen valt att avvakta.

– Vi ska flytta in i Systembola­gets gamla lokal och passar då på att införa meröppet i samband med detta, när vi ändå ska bygga om och anpassa lokalerna till ett bibliotek, säger Martin Gillgren och tillägger:

– Vi har inget datum klart än men förhoppnin­gsvis kommer vi att kunna öppna i de nya och lite mer centrala lokalerna under våren. Det är lite nytt för oss det här med att flytta ett bibliotek. Enda gången vi gjort det tidigare tror jag var från det gamla till det nya stadsbibli­oteket.

Att införa meröppet på ett bibliotek kostar mellan 120 000–150 000 kronor i grundinves­tering.

 ?? Bild: Roger Larsson/arkiv ?? Under februari kommer Söndrum att få meröppet på biblioteke­t, vilket bland annat innebär att man kan låna och lämna böcker utanför ordinarie öppettider.
Bild: Roger Larsson/arkiv Under februari kommer Söndrum att få meröppet på biblioteke­t, vilket bland annat innebär att man kan låna och lämna böcker utanför ordinarie öppettider.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden