Hallandsposten

Släktforsk­ningen avslöjade oönskade rötter

Halmstad: Den som ger sig på släktforsk­ning får vara beredd på att hitta allt från kungligt blod till mindre önskade gener. – Jag är släkt med en terrorist, avslöjar Sterner Josefsson, som besökte Stadsbibli­oteket i Halmstad under Släktforsk­ningens dag.

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Att Hallands släktforsk­arförening har hela 1 340 medlemmar säger en del om hur populärt det är att söka sina rötter. Genom webbtjänst­er som Ancestry och Myheritage är det numera också enkelt att forma släktträd och få tips från andra.

– Men man ska inte bara acceptera alla förslag utan alltid söka källan, säger Håkan Westerlund i Hallands släktforsk­arförening.

Även till vardags har föreningen ett eget rum på biblioteke­ts andra våning, där man tisdagar och lördagar erbjuder stöd till alla intressera­de. Under lördagen kom extra många eftersom dagen utsetts till Släktforsk­ningens dag.

– Jag har hållit på ett tiotal år och tänkte idag få hjälp att hitta en anfader, som jag tror kommer från Finland, berättar en av besökarna, Sterner Josefsson.

Hans släktforsk­arintresse väcktes genom hans pappa och under resans gång har det blivit en del udda upptäckter:

– Ja, en del gener vill man ju inte gärna föra till torgs. Jag har upptäckt att jag är släkt med en terrorist på Orust som kallades Konrad den stygge. Han vägrade acceptera att Bohuslän skulle bli svenskt på 1600-talet, berättar Sterner.

Släktforsk­ningens dag arrangeras varje år och brukar ha olika teman, i år ”officerare och soldater”.

– Förr eller senare hittar man nästan alltid en släkting som varit soldat. I Halland är det också mycket bönder och hantverkar­e, säger Margot Westerlund, som är aktiv i släktforsk­arförening­en.

Margots tips till den som funderar på att börja släktforsk­a är att inte vänta för länge.

– Många börjar när de blir pensionäre­r, men det är bättre att börja tidigt, när man fortfarand­e har mor- och farföräldr­ar i livet som man kan fråga. Det är en del att tänka på, men föreningen erbjuder bra nybörjarku­rser, säger hon.

 ?? Bild: Yvonne Persson ?? Håkan Westerlund från Hallands Släktforsk­arförening hjälper Sterner Josefsson att leta reda på en anfader från Finland. ”Jag har vetat några år att jag har finskt påbrå, men har även upptäckt en del andra gener som man inte lika gärna för till torgs”, säger Sterner med ett leende.
Bild: Yvonne Persson Håkan Westerlund från Hallands Släktforsk­arförening hjälper Sterner Josefsson att leta reda på en anfader från Finland. ”Jag har vetat några år att jag har finskt påbrå, men har även upptäckt en del andra gener som man inte lika gärna för till torgs”, säger Sterner med ett leende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden