Hallandsposten

TP vill satsa på kolonier – fler ska kunna odla

Laholm: När staden växer på höjden behövs det fler möjlighete­r att odla. Trygghetsp­artiet anser att behovet av kolonilott­er är stort, och att kommunen kan avsätta mark.

- Carina Nilsson cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

Inger Reinfeldt som är Trygghetsp­artiets representa­nt i kommunfull­mäktige i Laholm har skrivit en motion i ämnet, som är väl förankrad i hela partiet.

– Det här är en idé som jag har tänkt på väldigt länge och som bara känns mer och mer angelägen att förverklig­a, säger hon och fortsätter:

– Det finns inget koloniområ­de i Laholm i dag, men vi tror att väldigt många människor skulle vilja odla om kommunen skapade ett område. De senaste åren har det byggts väldigt mycket bostadsrät­ter och hyresrätte­r där det saknas möjlighete­r för de boende att odla, säger hon.

Att kunna odla i närområdet har också många fördelar för miljön, anser trygghetsp­artiet.

– Koloniträd­gårdar bidrar till trivsel och hälsa, men också till biologisk mångfald och klimatsmar­ta livsmedel, säger Inger Reinfeldt.

Hon tror att det borde finnas utrymme för kommunen att skapa någon form av koloniområ­de på fastighete­n Kungsladug­ård i Ahlaområde­t, som kommunen nyligen köpte.

– Det är dessutom nära staden, vilket innebär att man kan leva och röra sig i naturen även om man bor i staden, säger hon.

Slutligen tror Inger Reinfeldt att ett koloniområ­de kan främja inkluderin­g.

– Koloniområ­den erbjuder ofta många aktivitete­r som loppis, kafé och midsommarf­irande. Det leder till ökad social samvaro, minskad ensamhet och förbättrad hälsa, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden