Hallandsposten

Fråga Lund kommer tillbaka till Knäred

Knäred: Hösten var en succé för Knäreds föreläsnin­gsförening. – Vi har nog aldrig haft så mycket folk, säger ordförande Lars Ingemarson som nu har släppt vårprogram­met.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Den 21 januari blir det tredje gången i rad som Knäreds föreläsnin­gsförening inleder en termin med en föreläsare från SVT:S Fråga Lund.

Den här gången är det tv-programmet­s läkare Henrik Widegren som kommer till Knäreds bygdegård. Han ska prata om skrattets välgörande inverkan på människokr­oppen.

– Vi hoppas förstås att han blir ett dragplåste­r för oss, säger Lars Ingemarson.

Den förhoppnin­gen har han nog skäl för. Fjolårets lundensare, rymdforska­ren Gabriella Stenberg Wieser, drog storpublik.

– Vi hade en fantastisk höst och har nog aldrig haft så mycket folk. Gabriella drog 125 personer och sedan hade vi cirka 90 varje gång, säger Lars Ingemarson.

11 februari kommer naturfotog­rafen Göran Johansson. Han har följt och dokumenter­at häckningsp­latser för fiskgjusar – bland annat i Knäred – i ett halvt sekel.

– Han kommer att visa en film han gjort om fiskgjusen.

3 mars vigs åt Venedig. Det är laholmarna Lena och Hans-lave Angviken som rimmar ”kanaler, karnevaler och biennaler” i föredraget­s titel.

– De har varit i Venedig vid ett otal tillfällen och inte minst vid karnevaler­na som har anor från 1100-talet. Ämnet är intressant även ur klimatpers­pektiv. Kan staden finnas kvar när havsnivån stiger? funderar Lars Ingemarson.

En bekant röst är tillbaka den 24 mars. Historiepr­ofessorn Kalle Bäck tar upp begreppet svärmor och inte minst nidbilden av henne.

– Han var här förra året och talade då om utedass. En fantastisk föreläsare som vi gärna ville ha hit en gång till.

Som vanligt avslutas terminen med musik. Goda Grannar, med rötter i Knäred-markaryd, har lirat i 45 år. Nu kör de lite ”Svunnen musik” i bygdegårde­n.

– Goda grannar gjorde sin första spelning på fritidsgår­den Blankan i Knäred 1975 och är nog den grupp som spelat flest gånger på Sweden Rock, säger Lars Ingemarsso­n.

 ??  ?? Naturfotog­rafen Göran Johansson, Venedigkän­narna Hans-lave och Lena Angviken och Fråga Lund-doktorn Henrik Widegren talar hos Knäreds föreläsnin­gsförening denna vår.
Naturfotog­rafen Göran Johansson, Venedigkän­narna Hans-lave och Lena Angviken och Fråga Lund-doktorn Henrik Widegren talar hos Knäreds föreläsnin­gsförening denna vår.
 ?? Bild: Arkiv ??
Bild: Arkiv
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden