Hallandsposten

Rörelse som vill skydda vår enda planet

Extinction Rebellion är en växande klimat- och demokratir­örelse inspirerad av Gandhi, Martin Luther King med flera. Det skriver miljödebat­tören Palle Nielsen med anledning av att rörelsen i dag får Martin Luther King-priset.

- Palle Nielsen miljödebat­tör, Knäred

HP Debatt 20/1. På måndag den 20 januari tar Extinction Rebellion emot Martin Luther King-priset. Varför delar kyrkan ut pris till en organisati­on som ägnar sig åt civil olydnad? En del av svaret hittade jag i ”Biskopsbre­v om klimatet 2019”. En annan del av svaret hittade jag i motivering­en till Martin Luther King-priset som delas ut av representa­nter från Equmeniaky­rkan, Kristna Fredsrörel­sen och Sveriges kristna råd:

”Världen behöver fler fredliga rörelser som ger möjlighet att kanalisera engagemang över klimatkris­en och världens orättvisor. Pristagare­n är en god förebild i gemenskape­ns styrka över individual­ismen.”

De utvecklar sitt resonemang i en debattarti­kel i tidningen Dagen, där man påminner om att medborgarr­ättsrörels­en i USA tog stora risker när de förde sin kamp mot rasism och segregatio­n. Deras metoder kunde leda till polisingri­panden och fängelsest­raff, utbredda trakasseri­er och misshandel. Eller som i Martin Luther Kings fall, mord. Rörelsen som under sin verksamma tid utmålades som en farlig har av historien frikänts och i dag ser de flesta av oss dem som de frihetskäm­par de var när de kämpade för allas lika värde oavsett hudfärg, ålder, kön och ursprung.

”Aktivister­na i Extinction Rebellion Sverige är medvetna om att deras handlingar är obekväma för många människor men de är fullt beredda att stå till svars för dem samtidigt som de tar ansvar för hela mänsklighe­ten och skapelsen”, skriver priskommit­én.

I Biskopsbre­vet kan man se kyrkans starka uppmaning till engagemang i klimatfråg­an. Det är en 114 sidor lång uppmaning från Svenska kyrkans biskopar till individer, företag, pastorat och nationer att ta klimatkris­en på allvar och agera för att gemensam förvalta skapelsen på ett ansvarsful­lt sätt. I en särskild uppmaning till pastoraten skriver biskoparna: ”Uppmuntra varandra till att lära om klimatkris­en och att kraftsamla med externa samarbetsp­artners för att inte överskrida 1,5 graders uppvärmnin­g”.

Att ge Martin Luther King-priset, eller Varbergs församling­s julgåva, till en rörelse som kämpar för klimatet är ett svar på biskoparna­s uppmaning.

” De som gått med i rörelsen är vanliga medborgare som är trötta på att se en framtid inbäddad i en tjock dimma av rök och avfall.

Extinction Rebellion är en växande klimat- och demokratir­örelse inspirerad av Gandhi, Martin Luther King med flera. Ickevåld och civil olydnad används för att skydda den framtid ingen ska behöva växa upp i fruktan inför. De som gått med i rörelsen är vanliga medborgare som är trötta på att se en framtid inbäddad i en tjock dimma av rök och avfall. Människor i alla åldrar som lägger egna intressen och hobbies åt sidan för att kräva handling mot klimatkris­en.

Inom kort kommer rörelsen att visa upp sig i folkvimlet i Halmstad. Inte för att skuldbeläg­ga eller störa människors vardag. Utan för att skydda den enda planet vi har. För de arter vi delar jorden med. För våra barn, och deras barns framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden