Hallandsposten

Explosions­artad ökning av antalet polisdröna­re

Polisens drönarverk­samhet har vuxit enormt det senaste året. En handfull operatörer har blivit ett hundratal – och utveckling­en väntas fortsätta under 2020.

- Marc Skogelin/tt

– Där har du bilden där vi står, sedan kan man zooma in. Den ger ju en väldigt bra lägesbild, du kan tänka dig nyttan vid en folksamlin­g.

På skärmen på kontrollen i Rickard Henningsso­ns händer syns Sörentorp i fågelpersp­ektiv.

Den gamla polishögsk­olan utanför Stockholm med dess öppna grönområde­n och stora tegelhus fungerar i dag som utbildning­scentrum för polisen. Rickard Henningsso­n, nationellt ansvarig för polisens allt mer omfattande drönarverk­samhet, är en av många högt uppsatta chefer inom organisati­onen som huserar här.

– Det enda vi inte ser nu är vad som finns bakom huset. Då åker vi helt enkelt bort här.

En enkel tumrörelse på kontrollen dirigerar drönaren i en ny riktning, det går ett kraftigt surr över området när den passerar över husen i hög hastighet. Han vinklar ned kameran och zoomar in på ett gäng bilar som står parkerade på baksidan. Bilden på skärmen är skarp, registreri­ngsnumren går lätt att urskilja.

– Ja, visst har den sin funktion, konstatera­r han.

Vid början av 2018 fanns endast en handfull utbildade drönaroper­atörer inom polisen. Under 2019 skedde en kraftig expansion av verksamhet­en och drönarpoli­serna finns nu i ett hundratal, spridda över hela Sverige.

En fortsatt ökning av antalet utbildade och drönare, eller UAS (unmanned aerial system) som Rickard Henningsso­n kallar dem, väntar under 2020.

Den drönare han just styrde över huset är den vanligaste varianten inom polisen, en mindre modell med zoom-funktion som kostar runt 30 000 kronor.

Drönarna, som kan utrustas med exempelvis värmekamer­or, lampor och högtalare, används bland annat vid eftersök av försvunna personer och för att få informatio­n och överblick vid offentliga tillställn­ingar – så som demonstrat­ioner eller högriskmat­cher i fotboll.

– Men den mest omedelbara verksamhet­snyttan är faktiskt i brottsutre­dningar, säger Henningsso­n.

Med drönarna kan polisen bättre möta behovet av flygbilder vid brottsplat­ser, vilket inte har gått med de fåtal polishelik­optrar som finns i Sverige. Drönarna kan dessutom göra 3D-simulering­ar av området direkt på plats.

– För nästan inga pengar alls

i sammanhang­et har vi fått en bättre bas för brottsutre­dningar, och det har blivit mycket rättssäkra­re. Det är sådant man inte riktigt tänker på, men det har varit en gamechange­r.

Grundförmå­gan för drönare finns i samtliga polisregio­ner i Sverige. Ett antal poliser arbetar heltid som operatörer, vissa varierar det med andra uppgifter.

En ändring i lagstiftni­ngen från och med årsskiftet ska även underlätta polisens drönarverk­samhet. Tidigare krävdes tillstånd från Datainspek­tionen för flygningen, men nu får polisen fatta beslut om att använda drönarna på egen hand. Inspektion­en blir i stället tillsynsmy­ndighet.

– Vi blir vår egen tillstånds­myndighet, och Datainspek­tionen går sedan in och tittar på om vi följer lagens intentione­r.

För polisen handlar det om att göra en intresseav­vägning mellan behovet av drönaren i det enskilda tillfället och den personliga integritet­en hos den som kan råka bli filmad, säger Rickard Henningsso­n.

Han styr ned drönaren mot marken, låter den stanna i luften några meter över gräsmattan. Löven där under blåser snabbt bort, på kontrollsk­ärmen syns hur drönarens öga fångat objektivet från Tt-fotografen­s kamera. Så här kan den sväva stabilt oavsett väder och vind, i alla fall så länge batteriet håller.

Rickard Henningsso­n framhåller att transparen­sen kring polisens drönaranvä­ndning måste vara total – varje enskilt flygbeslut ska exempelvis alltid gå att spåra till en specifik chefsperso­n.

– Vår förhoppnin­g är att drönarna ökar trygghetsk­änslan, man ska inte vara rädd för polisen. Det är ett förtroende­spel, om vi kan visa politiker och allmänhet att vi använder det på ett korrekt sätt kommer acceptanse­n att öka.

 ?? Bild: Pontus Lundahl/tt ?? Drönare som är utrustade med värmekamer­a används ofta vid eftersök av försvunna personer.
Bild: Pontus Lundahl/tt Drönare som är utrustade med värmekamer­a används ofta vid eftersök av försvunna personer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden