Hallandsposten

Så slipper du pensionsch­ocken

Fem år efter pensionen har du plösligt flera tusen kronor mindre kvar i plånboken varje månad. Uttaget av din tjänstepen­sion kan bli en obehaglig överraskni­ng. Experterna tipsar om hur du bäst planerar ditt pensionsut­tag.

- Helena Wande/tt

– Det är ganska många som ringer vid 70 års ålder och är besvikna, säger Kristina Kamp, pensionsek­onom på minpension.se.

De allra flesta som har en anställnin­g har också en tjänstepen­sion som drygar ut den statliga allmänna pensionen när det väl är dags att lämna arbetslive­t.

Anledninge­n till att Pensionsmy­ndigheten får en del samtal från förvånade pensionäre­r som undrar över varför pensionen plötsligt sjunkit drastiskt är att det är många som inte är medvetna om att viss tjänstepen­sion har en grundinstä­llning som innebär en tidsbestäm­d utbetalnin­g, vanligtvis fem eller tio år. Medan den allmänna pensionen går att pausa och starta igen gäller andra regler för tjänstepen­sionen.

– Det kommer surt efter om man inte vet om det. Grundprinc­ipen är att tjänstepen­sionen är cement när man väl börjat ta ut den, medan den allmänna pensionen är väldigt flexibel, säger Kristina Kamp.

För exempelvis en kallskänka, som startar pensionärs­livet med cirka 20 000 kronor i månaden efter skatt, blir det nästan 7 000 kronor mindre kvar i plånboken efter fem år om hela tjänstepen­sionen tagits ut. För en gymnasielä­rare med cirka 24 000 kronor efter skatt de första åren blir tappet nästan 10 000 kronor, enligt beräkninga­r som Swedbank har gjort.

Det är vanligt att inte ha full koll på tjänstepen­sionen.

– Många tycker att det är krångligt hur man ska tänka. Det är inte förvånande men anmärkning­svärt att det är svårt för så många, säger Madelén Falkenhäll, senioranal­ytiker på Swedbank.

Enligt experterna bör man i god tid före pensionen ta reda på hur ens egen tjänstepen­sion fungerar.

På sajten minpension.se går det att se en översikt över sin pension. Där går det att se en prognos över hur den egna pensionen ändras beroende på hur man väljer att göra sitt uttag. Där går också att se en förtecknin­g över sin tjänstepen­sion med informatio­n om vilka villkor som gäller.

Där går det att få en uppfattnin­g om det är värt att ändra utbetalnin­gstiden för sin pension. Experterna rekommende­rar i normalfall­et att välja ett livsvarigt uttag för att kunna få en förutsägba­rhet i ekonomin med jämn inkomst och en överblick över hur ekonomin kommer att se under slutskedet av livet.

I dag är det vanligt med tjänstepen­sion på många olika håll. Det finns undantag då det kan vara mer lönsamt att förkorta utbetalnin­gstiden, till exempel om det rör sig om små belopp och där det finns risk att avgifter urholkar det lilla kapital som finns, enligt Kristina Kamp.

– Nackdelen med livsvarigt uttag är om man dör tidigt. Men jag tycker väl att vitsen med pension, jämfört med sparande som har ett definitivt slut när pengarna är slut, är att pension är en försäkring om man lever länge, säger Kristina Kamp.

 ?? Bild: Leif R Jansson/tt/arkiv ?? Att ta ut hela tjänstepen­sionen på en begränsad tid kan ge ett stort hål i plånboken efter några år som pensionär.
Bild: Leif R Jansson/tt/arkiv Att ta ut hela tjänstepen­sionen på en begränsad tid kan ge ett stort hål i plånboken efter några år som pensionär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden