Hallandsposten

Iran försöker avläsa de svarta lådorna på plats

Irans haveriutre­dare säger att de ska försöka avläsa det nedskjutna flygplanet­s svarta lådor på plats i Iran, enligt iranska medier. Peter Swaffer på Statens haverikomm­ission (SHK) varnar för att informatio­nen på färdskriva­rna kan förstöras om avläsninge­n

- Erik Paulsson Rönnbäck/tt

Turerna fortsätter i frågan om var ukrainska PS752:S färdskriva­re, de så kallade svarta lådorna, ska avläsas. Nu säger iranske utrednings­ledaren Hassan Rezaifar till den iranska nyhetsbyrå­n Irna att landets civila luftfartsm­yndighet ska försöka avläsa dem i Iran, skriver Reuters.

Peter Swaffer säger att informatio­nen är ny för honom, och att han inte har fått uppgiftern­a formellt förmedlade till sig. För att avläsa färdskriva­rna krävs avancerad utrustning och kompetens som endast finns på ett fåtal platser i världen, enligt SHK. Swaffer säger att han inte känner till att Iran har den förmågan.

– Jag vet inte vilken apparatur eller personal de har lyckats skaffa, men det är inte personer man annonserar efter utan personer som jobbar i olika haverikomm­issioners specialist­labb och inget annat. Vi vet vilka länder och personer det är. Jag finner det inte sannolikt alls att de skulle kunna genomföra nedladdnin­gen, och jag förstår inte vad det är som pågår nu, säger Swaffer.

” Det är en sönderslag­en apparat som kräver ytterst finkänslig handpålägg­ning.

Viktig informatio­n på färdskriva­rna riskerar att försvinna om de hanteras felaktigt.

– Det här är inte en intakt låda som man kopplar in en sladd i och så är allt klart och det kommer fram på en skärm. Det är en sönderslag­en apparat som kräver ytterst finkänslig handpålägg­ning, säger Swaffer. Har du förtroende för den iranska utredninge­n?

– Jag vill inte svara svart eller vitt på den frågan, ja eller nej. Det har till stor del hanterats bra, men den senaste utveckling­en med att det tar onödig tid, och att det inte är tydliga besked om vad som ska ske, leder till att förtroende­t får sig en liten törn.

Peter Swaffer, på Statens haverikomm­ission

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden