Hallandsposten

Stormaktsm­öte om Libyen i Berlin

Flera av världens mäktigaste ledare förhandlad­e på söndagen Berlin om Libyenkonf­likten. Turkiets president rapportera­s ha inlett med hårda ord mot krigsherre­n Khalifa Haftar.

- Henrik Samuelsson/tt

– För en politisk lösning och genomföran­det av andra delar måste Haftars fientliga attityd upphöra, säger Erdogan enligt nyhetsbyrå­n Anatolia.

Kommentare­n kom i samtal med Rysslands president Vladimir Putin. De båda länderna stödjer varsin part i det kaotiska Libyen – Putin har skickat legosoldat­er till Haftars styrkor, medan Erdogan militärt stödjer rivalen Fayez al-sarraj. Samtliga dessa aktörer var på plats i Berlin, liksom värdinnan förbundska­nsler Angela Merkel,

Frankrikes president Emmanuel Macron och USA:S utrikesmin­ister Mike Pompeo.

Trycket är alltså hårt på Haftar och al-sarraj att lägga vapnen åt sidan och börja samarbeta. Men det har det varit många gånger tidigare,

2017 slöt de exempelvis en uppgörelse som sedan kollapsade, och så sent som förra helgen ledde Rysslands medlingssa­mtal mellan dem i Moskva.

Då skrev al-sarraj under ett avtal om eldupphör, medan Haftar efter lång tvekan lämnade den ryska huvudstade­n utan att ha signerat. Ett preliminär­t och skakigt eldupphör är redan ett faktum, vilket Turkiet och Ryssland pressade fram häromvecka­n.

För EU:S tungviktar­e Frankrike och Tyskland är Libyen ett avgörande gränsland för migrantstr­ömmarna till EU. Italien har tidigare gjort uppgörelse­r med libyska ledare om att kontroller­a migranttra­fiken, men de faller på att ingen har full kontroll över Libyens territoriu­m. – Vi måste säkerställ­a att Libyen inte blir ett andra Syrien, säger Tysklands utrikesmin­ister Heiko Maas till tidningen Bild.

 ??  ?? Angela Merkel.
Angela Merkel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden