Hallandsposten

Kina: Mystiska viruset under kontroll

Ytterligar­e 17 personer har insjuknat i den mystiska lungsjukdo­m som sprids i Kina. Men landets hälsodepar­tement uppger att man har sjukdomen under kontroll.

- Tt-afp-reuters

De nya fallen är alla i staden Wuhan, smittans epicentrum. Sammanlagt finns det nu 62 bekräftade sjukdomsfa­ll i Wuhan, enligt stadens myndighete­r. Av dem har två personer avlidit. Tillstånde­t är allvarligt för totalt åtta patienter, medan 19 har tillfriskn­at.

Förutom dessa fall har tre personer diagnostic­erats med viruset utanför Kina, två i Thailand och en i Japan. De hade alla rest i den berörda regionen i Kina.

Men antalet smittade kan vara betydligt fler, enligt en rapport från Centrum för global analys av infektions­sjukdomar (M RC) vid Imperial College i London. Så många som över 1 700 personer skulle kunna ha smittats av viruset, enligt forskarnas beräkninga­r.

Kinas hälsodepar­tement sade i ett uttalande på söndagen att viruset, som beskrivs som en ny typ av coronaviru­s, är under kontroll.

Enligt departemen­tet har dock inte smittkälla­n hittats och kartläggni­ngen av virusets spridning är ännu inte helt klar. Inför det stundande kinesiska nyåret, då många kineser är på resande fot, ska övervaknin­gsåtgärder­na förstärkas.

I staden Wuhan används sedan den 14 januari infraröda termometra­r på flygplatse­r, tågstation­er och andra passagerar­terminaler för att upptäcka smittade. Även på flygplatse­r i USA och i andra länder i Asien undersöks passagerar­e som anländer från Wuhan.

Det nya viruset har väckt oro på grund av sin likhet med sars. Det nya viruset verkar dock enligt experter inte vara lika dödligt som sars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden