Hallandsposten

Succédag för skidskytte­damerna – Öberg trea

Hanna Öberg trea, jätteskräl­len Johanna Skottheim fyra och Linn Persson, som klättrade 22 placeringa­r, femma. De svenska skidskytte­damerna stod för en strålande jaktstarts­söndag i Ruhpolding.

- TT

– Vi har aldrig varit bättre än nu, säger Öberg till Expressen.

Åt Tiril Eckhoff fanns det inget att göra. Norskan gick ut i jaktstarte­n 30 sekunder före Hanna Öberg, och visade både med sitt skytte (en bom totalt) och sin skidåkning att hon är världens just nu bästa skidskytt på damsidan.

Men bakom den norska segrarinna­n visade Öberg fortsatt fin form och följde upp fredagens andraplats i sprint med att bli trea.

Inlednings­vis var det en kamp mellan svenskan och Dorothea Wierer, Italien, om pallplatse­rna, men med var sin bom i det andra liggande skyttet bjöd de in slovakiska­n Paulina Fialkova i matchen. Och när Wierer sköt bort sig helt i det stående skyttet (2+2 bom) blev det en svenskslov­akisk fajt om andraplats­en.

Var sin bom i det sista stående skyttet innebar att de gick ut sida vid sida inför de avslutande kilometern­a mot mål. Där hade Fialkova klart mest krafter, och Öberg fick

Hanna Öberg tog en ny pallplats. ge sig. Genom sin tredjeplat­s forstätter dock svenskan att ge fina besked inför VM om en månad. Men frågan är om inte loppets fyra, som gick i mål bara några sekunder efter Öberg, var än mer imponerand­e.

25-åriga Johanna Skottheim har mestadels tävlat i Ibu-cupen, nivån under världscupe­n, och hade inför tävlingarn­a i Ruhpolding blivit som bäst 42:a i världscupe­n. Med endast en bom och fin skidåkning klättrade Skottheim ytterligar­e nio placeringa­r och blev fyra.

– Det är så stort att jag inte förstår det riktigt själv. Från att inte ens ha tävlat till att... jag var så glad redan efter förra loppet när jag visade att jag har kapacitet att kämpa om topp 10... till att nu vara nära pallen. Jag får vara med på blomsterce­remonin liksom, säger Skottheim till SVT.

 ?? Bild: THOMAS BACHUN ??
Bild: THOMAS BACHUN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden