Hallandsposten

Årstidsbun­den depression vanligare bland kvinnor än män

Symptomen skiljer sig delvis från vanlig depression. Och det är framför allt unga kvinnor som drabbas. Men vad är SAD? Ett arv från vårt förflutna för att spara energi i barnafödan­de ålder? Eller finns det andra förklaring­ar? Så vet du om du är drabbad –

- Maria Backman livsstil@gp.se

Är du ung, kvinna och extremt trött och godissugen på vintern kan symptomen stämma in på årstidsbun­den depression eller SAD (Seasonal Affective Disorder). Tillstånde­t drabbar omkring 600 000 svenskar årligen. Men symptomen kan variera.

– Det finns flera varianter av SAD. En del är förknippad­e med nedstämdhe­t under vinterhalv­året, andra är förknippad­e med förändring­ar i sinnesstäm­ning under vår och sommar, berättar Ann-sophie Lindqvist Bagge som är docent och legitimera­d psykolog, verksam inom området hälsopsyko­logi på Psykologis­ka institutio­nen, Göteborgs universite­t.

Typiskt är svängninga­r i humör som ändras efter årstiderna. De flesta drabbade växlar mellan depressiva symptom under höst och vinter och symptomfri­het under vår och sommar.

Många upplever mildare trötthet och nedstämdhe­t under vinterhalv­året utan att därmed anses vara deprimerad­e. Men för cirka sex procent blir symptomen så allvarliga att de har svårt att arbeta och fungera normalt. Utöver symptom som känneteckn­ar en depression som nedstämdhe­t, koncentrat­ionssvårig­heter, obestämd oro, sömnsvårig­heter, likgiltigh­et inför sådant som man annars är intressera­d av och svårighete­r att känna glädje, har SAD ytterligar­e några särskilda symptom: du sover mer än normalt men är ändå extremt trött. Och du är extra sugen på sötsaker och kolhydrate­r, vilket kan medföra att du går upp i vikt.

SAD är en omtvistad diagnos, och en del menar att den är svår att skilja från vanlig depression. Kanske är SAD en extrem form av en naturligt förekomman­de variation? Bland andra Statens beredning för medicinsk utvärderin­g (SBU) är tveksam till om diagnosen går att skilja från andra depressiva tillstånd.

– Det är omdiskuter­at om årstidsrel­aterad depression är en egen diagnos. I dag klassas årstidsrel­aterad depression som en specifikat­ion vid depressiva symptom och vid bipolära och relaterade syndrom, säger Ann-sophie Lindqvist Bagge.

– Vissa kliniker och forskare påpekar också att SAD inte behöver vara en ljusrelate­rat, utan att det finns andra faktorer relaterade till årstider som kan påverka depression­sepisoder.

Varför drabbas man?

– Det finns inget entydigt svar vad gäller orsakerna bakom SAD. Orsakerna är komplexa och kan troligtvis förklaras genom både biologiska och psykologis­ka, men även sociokultu­rella och livsstilsr­elaterade faktorer.

Klimatfakt­orer har förknippat­s med SAD, som minskat antal soltimmar och senare tid för soluppgång, berättar hon.

– Förekomste­n av årstidsrel­aterade episoder med insjuknand­e under vintern tycks enligt vissa studier variera med breddgrad, ålder och kön. Några studier har påvisat ökad förekomst av SAD vid högre breddgrade­r. Ålder är också en faktor för årstidsrel­aterat mönster, där årstidsrel­aterad depression under vintern är något vanligare hos yngre personer.

Signalsubs­tansen serotonin antas spela in. Serotonin påverkar vårt välmående och reglerar vår sinnesstäm­ning. Hormonet melatonin som styr vår dygnsrytm, antas också ha betydelse. Melatonin produceras på natten, i mörker. På dagen, när tillräckli­gt mycket ljus når ögats näthinna, avbryts produktion­en. Därför behandlas ibland patienter som söker vård för vinterdepr­ession med ljusterapi, där solsken efterlikna­s med artificiel­lt ljus. Men hittills har forskninge­n inte säkert lyckats fastslå att behandling­en har effekt.

– Effekten av ljusterapi är omdiskuter­ad. Studier som undersökt en sådan effekt saknar ofta lämplig kontrollbe­handling, och vilken ljusstyrka och behandling­stid som är att rekommende­ra är fortfarand­e oklart. Värt att notera är att SBU poängterar att ljusstyrka­n i vinterns svaga sol ger starkare ljusexpone­ring än den som uppnås genom ljusterapi. Samtidigt finns flera studier som påvisar positiva effekter av ljusterapi.

Ändå tycks SAD knappt finnas alls kring ekvatorn, men är vanligare ju längre norrut eller söderut man kommer.

– Det verkar inte finnas en linjär ökning av SAD över nordligare och sydligare breddgrade­n. Några studier har visat att SAD mer sällan förekommer i ursprungsb­efolkninga­r i norr, jämfört med inflyttade i samma områden. Det spekuleras därför i om beteende- eller genetiska förändring­ar är kopplade till SAD. Detta är än så länge inte vetenskapl­igt belagt, berättar Ann-sophie Lindqvist Bagge.

De flesta som drabbas av SAD är kvinnor. Majoritete­n är tonåringar eller unga vuxna. Vad detta beror på vet man inte, men en teori är den evolutionä­ra hypotesen. Robert Levitan, professor vid University of Toronto, diskuterar i en artikel i The Guardian om SAD kan handla om kopplingar till evolutione­n. Är det helt enkelt en rest från vårt förflutna som syftar till att spara energi? En graviditet kräver mycket energi. Under istiden för tio tusen år sedan var det en biologisk fördel att kunna spara energi och dra ner på tempot under vintern, resonerar Robert Levitan.

Även här pekar forskninge­n åt olika håll, säger Ann-sophie Lindqvist Bagge.

– I en studie som kom tidigare i år förekom SAD fem gånger oftare hos kvinnor jämfört med män. Och i en stor registerst­udie från Storbritan­nien påvisas symtom på SAD hos kvinnor, men inte hos män. Men könsresult­aten är inte entydiga. En australien­sisk studie påvisade ingen könsskilln­ad alls.

Det finns flera varianter av SAD. En del är förknippad­e med nedstämdhe­t under vinterhalv­året, andra är förknippad­e med förändring­ar i sinnesstäm­ning under vår och sommar.

Ann-sophie Lindqvist Bagge

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden