Hallandsposten

Skogsbränd­erna lyckas sprida sig med hjälp av egna åskmoln

Skogsbränd­erna i Australien är så kraftiga att de skapar egna vädersyste­m. Det leder till att bränderna kan spridas snabbt och oförutsägb­art till helt nya platser. Fenomenet ser ut att förvärras i takt med klimatförä­ndringen.

- Jörn Spolander/tt

– Det känns nästan som att den här branden har en hjärna. När du tror att du har fått koll på den så smiter den runt och biter dig i baken, säger den frivillige brandbekäm­paren Doug Schutz till nyhetsbyrå­n AP.

Tillsamman­s med drygt 70 000 andra frivilliga sliter han mer eller mindre dygnet runt för att rädda det som räddas kan undan bränderna som har rasat i Australien sedan slutet av juli och drabbat samtliga delstater i det stora landet.

Brändernas förrädiska förmåga att sprida sig snabbt och oförutsägb­art till nya områden beror bland annat på att de är så stora att de skapar egna vädersyste­m, med åskmoln, blixtar och kraftiga vindar.

– Det kan bildas enorma åskmoln som sticker ut långt åt sidorna, så att blixtarna slår ner flera kilometer från den ursprungli­ga branden och kan starta nya bränder, säger Erik Kjellström, meteorolog och professor i klimatolog­i vid SMHI.

– En annan otäck sak är att molnen ger upphov till starka vindar, som sprider gnistor och glöd över långa sträckor. Det går inte att förutsäga exakt var de kommer att hamna eller hur starka de kan bli. Dessutom förser vindarna elden med syrerik luft, som gynnar den fortsatta branden.

Molnen som bildas ovanför bränderna kallas för cumulonimb­us flammageni­tus, eller pyrocumulo­nimbus i lite mer vardaglig form. Cumulonimb­us är sådana moln som bildas då sommarhiml­ens snälla, blomkålsfo­rmade cumulusmol­n börjar växa på höjden och i stället omvandlas till mörka, städformad­e ovädersmol­n. Tillägget flammageni­tus beskriver att molnen skapas av eld, eller egentligen av den varma luften som elden ger upphov till. För precis som sommarhiml­ens blomkåls- och ovädersmol­n bildas skogsbränd­ernas moln genom att varm luft stiger och sedan kyls ned högre upp i atmosfären, så att luftens vattenånga kondensera­r till små vattendrop­par.

Till skillnad från vanliga ovädersmol­n innehåller brandmolne­n extra stora mängder partiklar – bland annat i form av aska och sot – som hjälper vattenånga­n att kondensera till vattendrop­par genom att fungera som så kallade kondensati­onskärnor. Dessutom fylls luften på med extra vattenånga, som frisätts då träden brinner upp.

Dessa faktorer, i kombinatio­n med att den heta luften stiger så snabbt, kan leda till snabb och kraftfull molnbildni­ng.

– Vattnet skulle ju sedan kunna ha en dämpande effekt på elden, när det faller ned som nederbörd. Men problemet är att det ofta hinner avdunsta på vägen ner, eftersom det brinner så kraftigt och dessutom är så varmt och torrt i Australien, säger Erik Kjellström.

En förutsättn­ing för att cumulonimb­us flammageni­tus ska kunna bildas är – förutom en skogsbrand – att atmosfären är instabil, det vill säga att temperatur­en minskar med höjden så att varm luft fortsätter att stiga. Dessutom krävs det torrt och varmt väder. Blåsiga förhålland­en nära marken gynnar också spridninge­n av bränder, förklarar Erik Kjellström.

Enligt en studie i den vetenskapl­iga tidskrifte­n Geophysica­l Research Letters har antalet dagar med denna typ av förutsättn­ingar nästan fördubblat­s i vissa områden i Australien under de senaste fyrtio åren. Mycket pekar på att ökningen beror på klimatförä­ndringen och den globala uppvärmnin­gen.

– Som forskare är jag alltid försiktig med att säga att en enskild händelse som de nuvarande bränderna beror på klimatförä­ndringarna. Men man kan säga att det finns klara indikation­er på att risken ökar i takt med den globala uppvärmnin­gen, säger Erik Kjellström.

Detta stärks av andra studier, där forskare använt klimatmode­lleringar för att titta på utveckling­en framåt i tiden. En jämförelse mellan åren 1990–2009 och 2060–2079 visar att antalet dagar med förutsättn­ingar för cumulonimb­us flammageni­tus kan öka med fyra till fem dagar i stora delar av sydöstra Australien under våren, och även något under sommaren.

– Det här är inget som är oväntat på något sätt, det går i linje med övrig forskning. I och med att vi går mot ett varmare klimat ökar många problem som är relaterade till hetta, varma extremer och torka, säger Erik Kjellström.

 ?? Bild: Fire and Rescue NSW ?? Delstaten New South Wales i Australien har drabbats mycket hårt av bränderna. Bilden kommer från Green Wattle Creek nära Oakdale.
Bild: Fire and Rescue NSW Delstaten New South Wales i Australien har drabbats mycket hårt av bränderna. Bilden kommer från Green Wattle Creek nära Oakdale.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden