Hallandsposten

Man anhållen efter stöld från gammal dam

Laholm: En man greps i helgen, misstänkt för att ha lurat äldre på deras värdesaker genom att låtsas vara polis.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Laholm: Först bluffades den åldriga kvinnan av en falsk ”polis” att samla ihop sina värdesaker. Sedan utsattes hon för inbrott. Men en av gärningsmä­nnen ertappades av den riktiga polisen och greps.

Den senaste tiden har brottsling­ar på flera orter i södra Sverige ringt upp äldre, påstått att de är från polisen och bett dem samla ihop kreditkort och värdesaker.

Senare ska en ”polis” komma för att ta hand om sakerna. Det hela är förstås en bluff.

Detta hände i helgen i Laholm. Två gamla kvinnor fick samtal och samlade också ihop sina värdesaker.

– Båda drabbade är över 90 år gamla, säger kommunpoli­sen Kristian Nilsson.

På lördagskvä­llen knackade det på hos en av kvinnorna. Vid det laget hade hon ändrat sig och öppnade inte. Då bröt sig gärningsma­nnen in och tog sakerna.

Mannen greps senare på kvällen i centrala Laholm. En polispatru­ll lade märke till hans nervösa beteende.

– Kollegerna reagerade på honom, och sedan uppdagades det här med påsen, säger Kristian Nilsson.

Den misstänkte hade nämligen en påse med den gamla kvinnans tillhörigh­eter. Enligt uppgift ska han också ha innehaft en adressuppg­ift till den andra Laholmskvi­nnan som tidigare hade blivit kontaktad av de falska poliserna.

Eftersom mannen greps fick den andra kvinnan aldrig något besök.

Mannen anhölls. Eftersom han bröt sig in i kvinnans bostad rubriceras brottet som grov stöld.

Kristian Nilsson uppger att den person som ringde upp och mannen som greps inte är samma person. Kan det ha varit fler här i Laholm som fått den här typen av samtal?

– Jag kan inte svara på det. Jag hoppas ju inte det. Men att döma av uppgifter i media har det hänt på flera ställen, exempelvis i Sölvesborg. Det här är en het potatis i södra Sverige just nu, säger Kristian Nilsson som menar att det är en eller flera ligor som just nu ägnar sig åt den här typen av brottsligh­et.

Den gripne är inte hemmahöran­de i Laholm.

Polisen skriver på sin hemsida att man är intressera­de av att få kontakt med äldre personer som har fått liknande samtal. Den som vill berätta uppmanas att ringa 114 14.

Laholms kommun har med anledning av det inträffade gått ut med ett varningsbr­ev till dem som har insatser från hemtjänste­n eller har trygghetsl­arm.över 200 personer får brevet med post, resten genom utdelning via hemtjänstp­ersonal.

– Jag är bestört över vad som hänt. Det är en beklämmand­e utveckling, säger Kristina Isaksson, avdelnings­chef för äldreomsor­gen i Laholms kommun.

 ??  ?? Två äldre kvinnor i Laholm blev uppringda av falska ”poliser”. En av kvinnorna blev bestulen på värdesaker av en man som senare greps. ”Båda drabbade är över 90 år gamla”, berättar kommunpoli­s Kristian Nilsson.
Två äldre kvinnor i Laholm blev uppringda av falska ”poliser”. En av kvinnorna blev bestulen på värdesaker av en man som senare greps. ”Båda drabbade är över 90 år gamla”, berättar kommunpoli­s Kristian Nilsson.
 ?? Bild: Gorm Kallestad/jari Välitalo/arkiv ??
Bild: Gorm Kallestad/jari Välitalo/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden