Hallandsposten

Rektor varnar för gromning i sociala medier

Halmstad: Ett flertal elever på Furulundss­kolan i Halmstad har drabbats av kontaktför­sök i sexuellt syfte från okända personer på sociala medier. Nu går skolans rektor ut och varnar.

- Benjamin Troff bt@hallandspo­sten.se 010-471 51 27

Dick Hero, rektor på Furulundss­kolan, skickade under måndagen ut en varning till vårdnadsha­vare, personal och elever på skolan. De hade då tagit del av flera elevers innehåll på sociala medier såsom Snapchat, Instagram och Tiktok.

Ett antal okända personer har försökt kontakta eleverna i sexuellt syfte. Det ska ha varit grova dialoger med starka sexuella inslag och personer ska ha uppmanat eleverna till vissa sexuella aktivitete­r.

– Det är ett allmänt problem med så kallad gromning, där exempelvis vuxna låtsas vara ungdomar och knyter kontakter över sociala medier. Den typen av dialoger som jag har tagit del av i dag var dock något nytt. Det är första gången som jag har sett så helt öppna, ogenerade dialoger på den nivån från en okänd person, säger Dick Hero.

Riskerna med sociala medier är inte någon nyhet, utan något som man konstant jobbar med.

– Alla skolor och alla föräldrar bör jobba med det här, för det är ett problem i hela landet.

Dialogerna ska ha skett under kvällstid, och Dick Hero uppmanar föräldrar att hålla koll på vad som händer i barnens mobiler.

– Det här är inte ett problem som specifikt kan kopplas till Furulundss­kolan, utan det är ett allmänt problem i Sverige. Så sent som förra veckan gick jag dessutom ut och varnade föräldrarn­a till elever i mellanstad­iet att se upp med kränkninga­r i sociala medier, säger Dick Hero.

Skolan har polisanmäl­t de dialoger som de har fått se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden