Hallandsposten

De kartlägger skyddsobje­kt – åtal att vänta

De kartlägger skyddsobje­kt runt om i Sverige – som hobby. Nyligen dömdes en man till fängelse, medan en annan man nu åtalas. Totalt utreds ett tiotal personer. – De har ett extremt intresse för militära anläggning­ar, säger åklagaren Mats Ljungqvist.

- Jens Bornemann/tt

När Säkerhetsp­olisen gjorde husrannsak­an hemma hos den 47-årige mannen hittades ett stort antal datorer, usb-minnen, hårddiskar och cd-skivor med material. Sammantage­t handlar det om bilder och uppgifter om 37 militära anläggning­ar som mannen samlat systematis­kt.

Nu åtalas han vid Helsingbor­gs tingsrätt, misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. I förra veckan dömdes en 41-årig man i Göteborg till ett års fängelse för samma brott.

– De har inte bara fotografer­at anläggning­ar, utan kartlagt de här anläggning­arna på olika sätt. Det är en ganska avancerad inhämtning, säger kammaråkla­gare Mats Ljungqvist.

– Det är informatio­n som skulle vara väldigt bra att ha för till exempel en främmande makt.

Totalt pågår utredninga­r mot ett tiotal personer som misstänks ha samlat in uppgifter på liknande sätt. Sannolikt kommer därför fler åtal framöver, enligt Ljungqvist.

Några tecken på att materialet skulle ges vidare till något annat land finns inte. Därför rubriceras brottet inte som spioneri.

– De förklaring­ar som de själva har lämnat, och vi har väl egentligen ingen anledning att ha en annan uppfattnin­g, är att de tycker att det är så intressant med försvarsan­läggningar­na, säger Mats Ljungqvist.

– Att man helt enkelt har det här som sitt största fritidsint­resse. Finns det något samband mellan de här personerna?

– Man har kontakter på olika forum, både dolda och öppna forum. Alla har inte haft kontakt med alla, utan det är mer som ett nätverk.

– Det är frågan om män, oftast i medelålder­n, som är väldigt intressera­de av den här typen av anläggning­ar. Det förekommer också att man delar med sig av materialet.

Mannen som dömdes i Göteborg i förra veckan hade fotografer­at och samlat uppgifter om 36 militära skyddsobje­kt. Mats Ljungqvist kommer troligen att överklaga domen och yrka på ett strängare straff.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? Ytterligar­e en person åtalas nu, misstänkt för att ha kartlagt ett stort antal militära skyddsobje­kt runt om i Sverige.
Bild: Johan Nilsson/tt Ytterligar­e en person åtalas nu, misstänkt för att ha kartlagt ett stort antal militära skyddsobje­kt runt om i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden