Hallandsposten

Hilda Blomberg: Rysliga rapporter i både drama och dokumentär

- Hilda Blomberg

Fiktion kan vara två saker: En flykt från verklighet­en, eller en spegling av den. Inte sällan är den lite av båda. Och sällan har det väl som nu funnits så mycket som både känns angeläget att skildra och önskvärt att fly ifrån. Klimatkris, kriminalit­et, digitalise­ring, globala konflikter, nationella välfärdsut­maningar, migration och integratio­n...

SVT har börjat året starkt med den nya dramaserie­n ”Kalifat” som tar ett välbehövli­gt grepp om känsliga och aktuella frågor som ingen kan undgå att beröras av. Här är det inte tal om att fly bort i mjuka fantasier, utan om att tvingas se den brutala verklighet­en i ansiktet. Handlingen kretsar kring en Is-krigares hustru som får kontakt med en svensk Säpo-agent, men också kring en utåt sett vänlig och välintegre­rad elevassist­ent som ägnar fritiden åt att rekrytera nytt blod till terrorsekt­en. Mycket har redan skrivits om serien, vars tre första delar ligger på SVT Play, men var och en bör titta för att bilda sin egen uppfattnin­g. Spännande, rysligt och engagerand­e, blir mitt omdöme.

En annan samtidsvin­kel presentera­s i Fredrik Gerttens senaste dokumentär ”Push” (2019), som också finns att se på SVT Play. Känns namnet Gertten igen så kanske det är för hans omtalade ”Bananas!*” (2009), som lyfte fram de hälsovådli­ga förhålland­ena för arbetare på Doles bananplant­ager.

” Den gången vann David mot Goliat, men frågan är vart det barkar för de mindre bemedlade på dagens bostadsmar­knad.

Dole försökte tysta ner kritiken, vilket bara gav Gerttens film mer publicitet. Den gången vann David mot Goliat, men frågan är vart det barkar för de mindre bemedlade på dagens bostadsmar­knad. Titeln ”Push” syftar på den knuff, i form av undermålig­a levnadsför­hållanden i kombinatio­n med snabbt stigande bostadspri­ser och hyresavgif­ter som syftar till att eliminera hyresgäste­r eller andra mindre lukrativa boende till förmån för fastighets­investerar­e med fetare plånböcker. Men det handlar inte bara om gentrifier­ing och rika människor som vill bo i fina områden. Många nybyggda lyxfastigh­eter står tomma, utan att ägarna för den sakens skull har gjort en dålig affär. Byggnader vars egentliga funktion är att ge tak över huvudet till människor används i stället som leksakshus i ett Monopolspe­l, endast till för att köpas och säljas på en verklighet­sfrånvänd och inhuman marknad.

Leilani Farha, FN:S rapportör för bostadsfrå­gor, reser i Gerttens dokumentär världen runt och möter människor som inte vet vart de ska ta vägen när de tvingas bort från sina hem. Hon stannar även till i Sverige, som dras med samma farsot som övriga länder. För problemet med absurda lyxbyggen kontra akut bostadsbri­st för den stora massan är dessvärre lika ruggigt aktuellt här. Medan Is-krigare och terrorism är ett högljutt och akut hot mot civilisati­onen pågår den brutala utklassnin­gen av fattiga medborgare i mångåriga, utdragna processer och under allmän tystnad.

Det här är inga roliga rapporteri­ngar att ta del av, vare sig i dokumentär­form eller som fiktion, men de måste båda upp på dagordning­en.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden