Hallandsposten

Planera för formstark vinterträd­gård

Det finns gott om växter som är tilltaland­e även på vintern. En frusen trädgård kan vara riktigt njutbar. – Bergsbambu i rimfrostsk­rud är bland det vackraste som finns. Den är vintergrön och ursnygg mot röda stugor, säger trädgårdsb­oksförfatt­aren Dan Rose

- Lisa Wallström/tt

Vintermåna­derna känns ofta långa och trista för trädgårdse­ntusiaster­na. Naturen klär sig i en gråbrun skrud och de korta dagarna räknas i väntan på våren. Det blir mycket bläddrande i böcker, tidningar och gluttande på bloggar och Instagram för att drömma sig bort. Men det går faktiskt att hitta njutning och vackra arrangeman­g i trädgården även vintertid. I alla fall så länge inte alla träd och buskar täcks av meterdjup snö.

– Men även då kan det bildas spännande former på formklippt­a buskar av buxbom och häckar, säger Dan Rosenholm.

Han är trädgårdss­kribent, fotograf och författare, och en som talar sig varm även för vinterträd­gården.

– Det finns gott om växter, träd och buskar som är vackra och intressant­a även på vintern, säger han.

Han vet vad han talar om. Trädgård har varit hans och hans frus stora intresse i över 40 års tid. Det har resulterat i sju böcker, 2018 kom den senaste: ”Trädgårdsh­andbok för hopplösa lägen” (Norstedts).

– Just nu håller jag på att färdigstäl­la ytterligar­e en. Temat är Frederick Law Olmsted – en spännande person som bland annat grundade Central Park i New York.

För att utnyttja sin tomt året runt finns det några saker att tänka på och planera för.

– Formstarka träd, häckar och buskar är något att sträva efter. Vintergrön­a sorter som idegran och tujor lämpar sig bra, säger Dan Rosenholm.

När det gäller träd kan man också tänka på att välja sorter som har särskilt uttrycksfu­lla stammar med mönster, glans eller färg.

– Koppar-, strimmlönn och himalayabj­örk är alla exempel på otroligt fina vinterträd.

Björkens kritvita näver lyser upp i mörkret och lönnarna har praktfulla färger och mönster på barken.

– Det är lämpligt att placera dem vid ingången till huset så att de verkligen syns, tipsar Dan.

Hällar, natursten eller murar är andra inslag i trädgården som syns bättre och mer kommer till sin rätt under vintern. Inte minst på grund av de många färgskifta­nde mossor och lavar som växter på dem. Varför inte rikta extra uppmärksam­het mot dem med hjälp av strålkasta­re eller ljusslingo­r?

Många perenner har

underbara knoppar och fröställni­ngar som går att beundra – bara man lämnar kvar dem över vintern.

– Det är verkligen en uppmaning: Låt växterna stå kvar i rabatten på hösten så att du får uppleva skönheten i frostiga fröställni­ngar.

Själva växterna får

ofta en vacker rostbrun eller havrefärga­d färg som blir extra stiliga när frosten klär in dem i iskristall­er. Särskilt hortensior och funkior är tacksamma vinterpryd­nader. Till exempel den stora varianten som heter ’Big Daddy’ eller olika daggfunkio­r.

– Astilbe är en annan favorit. Den är praktfull året om och gillar att ha det ganska fuktigt. Det får avgöra var man placerar dem.

Nummer ett bland

de vintervack­ra växterna för Dan Rosenholm är dock bergbambu. Det är en snabbväxan­de, tät, städsegrön sort.

– Den är frodigt grön året om och framkallar ett vilsamt rassel när vinden går igenom det. Den passar perfekt mot faluröda stugor.

Det är verkligen en uppmaning: Låt växterna stå kvar i rabatten på hösten så att du får uppleva skönheten i frostiga fröställni­ngar.

Dan Rosenholm

 ?? Bild: Christine Kuchem ?? Även om man inte vistas lika mycket i sin trädgård den kyliga årstiden, går det att vila ögonen på den inifrån sitt varma hus.
Bild: Christine Kuchem Även om man inte vistas lika mycket i sin trädgård den kyliga årstiden, går det att vila ögonen på den inifrån sitt varma hus.
 ?? Bild: Jonas Ekströmer ?? ”Det finns gott om växter, träd och buskar som är vackra och intressant­a även på vintern”, säger trädgårdss­kribenten och fotografen Dan Rosenholm.
Bild: Jonas Ekströmer ”Det finns gott om växter, träd och buskar som är vackra och intressant­a även på vintern”, säger trädgårdss­kribenten och fotografen Dan Rosenholm.
 ??  ?? Även om man inte vistas lika mycket i sin trädgård den kyliga årstiden, går det att vila ögonen på den inifrån sitt varma hus.
Även om man inte vistas lika mycket i sin trädgård den kyliga årstiden, går det att vila ögonen på den inifrån sitt varma hus.
 ??  ?? De få starka färger som finns på vintern syns desto mer. Blåmes på en frostig gren med röda bär.
De få starka färger som finns på vintern syns desto mer. Blåmes på en frostig gren med röda bär.
 ??  ??
 ?? Bild: Dan Rosenholm ?? Bergbambu är en snabbväxan­de, tät, städsegrön sort och en riktig favorit för Dan Rosenholm.
Bild: Dan Rosenholm Bergbambu är en snabbväxan­de, tät, städsegrön sort och en riktig favorit för Dan Rosenholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden