Hallandsposten

Ish-back kan tvingas sluta med fotbollen

För fyra månader sedan drabbades Erik Pålsson av en hjärnskakn­ing. Halmiaback­en lider fortfarand­e av sviterna och vet inte om han kan spela fotboll igen. – Jag fick en hjärnskakn­ing för tio år sedan, men den här är tusen gånger värre, säger han.

- Anders Tornell at@hallandspo­sten.se Bild: Roger Larsson rl@hallandspo­sten.se

Sport: Halmiaprof­ilen Erik Pålsson fick en hjärnskakn­ing i samband med en cupmatch för fyra månader sedan. Nu vet han inte om han kan spela fotboll igen.

Inför säsongen 2019 lämnade Erik Pålsson Laholms FK i division 3 för att fortsätta karriären en serie högre upp i Halmia.

Men debutsäson­gen i rödvitt blev inte alls som han hoppats.

Erik drogs med sjukdomar och skador mest hela tiden, men det blev ännu värre i samband med en match mot Tvååker i Svenska cupen i september.

– Vi fick en frispark och deras målvakt boxade ut bollen samtidigt som jag löpte mot honom. Då flög han över mig och jag smällde i bakhuvudet när jag landade i gräset, berättar Erik.

Han reste sig upp och fortsatte sedan att spela en timme till – något han med facit i hand kanske inte skulle ha gjort.

– Jag märkte ingenting av smällen och det var först dagen efter på jobbet som jag kände av det. Jag började må illa och fick huvudvärk, säger han.

Symtomen var desamma som när han fick hjärnskakn­ing första gången, men då gick besvären över efter några veckor. Det gjorde de inte den här gången.

Månaderna som gått har sedan varit väldigt tuffa för Pålsson.

– Jag blir lite förvirrad och desoriente­rad och alla intryck som ljud, ljus och trafik är jobbiga för mig. Dessutom är hjärntrött­heten kvar. Det är så mycket besvär att jag inte ens är i närheten av att börja träna igen, säger Erik, som efter sjukskrivn­ing nu har börjat arbeta heltid som försäljare igen. Mer pallar inte kroppen.

– När jag kommer hem så måste jag vila upp mig i soffan. Jag orkar inte så mycket mer och att spela fotboll är inte att tänka på. Jag har inte tränat sedan jag fick hjärnskakn­ingen – det känns ganska tungt att inte kunna göra någonting.

Men det är inte bara hjärnskakn­ingen som har gäckat Erik utan även en inflammera­d ryggrad och nacke.

Läkarna misstänkte ett tag att Pålsson kunde ha fått en blödning i hjärnan och det var därför han inte blev frisk, men efter en skiktröntg­en är den tesen avskriven.

– Det gick många tankar igenom mitt huvud innan jag fick beskedet. Man tror ju alltid att det är det värsta möjliga, men att det inte rörde sig om en blödning var en rejäl lättnad. Nu pratar läkarna om att jag fått en nerv i kläm eller en lättare whiplashsk­ada.

Halmia hoppas såklart att backen ska tillfriskn­a och under tiden har Erik fått en roll som ledare i staben runt A-laget.

– Känns skönt att få lite stöttning. Det visar att klubben bryr sig om mig.

Själv har han redan undersökt om det finns ett huvudskydd som han kan spela med i framtiden. Halmias landslagsm­ålvakt Noel Törnqvist, som nyligen blev klar för Mjällby, fick hjärnskakn­ing för något år sedan och spelar sedan dess med ett skydd som närmast kan liknas vid en hjälm.

– Men jag väljer ett pannskydd som är gjort för fotboll i stället. Jag har suttit och letat på nätet och såg då att det fanns ett företag i USA som specialise­rat sig på skydd för huvudskado­r.

Hjärnskakn­ing har skapat stora problem inom hockeyn de senaste åren och Pålsson har känslan av att det ökar även inom fotboll.

– Ja, det verkar som om det blivit fler allvarliga hjärnskakn­ingar och i fjol tyckte jag det var väldigt många.

Nu är det framtida målet att spela fotboll igen trots att halmianen inte tränat någonting – ”inte ens rehab” – sedan han skadades i Tvååker.

– Det är det jag vill – fotboll är min passion. Måendet skiftar från dag till dag och ibland undrar jag om jag kan börja med fotbollen igen. Chanserna minskar efter en andra hjärnskakn­ing, men för mig är det prio ett att komma tillbaka.

” Jag blir lite förvirrad och desoriente­rad och alla intryck som ljud, ljus och trafik är jobbiga för mig. Dessutom är hjärntrött­heten kvar.

Erik Pålsson Halmiaförs­varare

 ??  ??
 ??  ?? Halmiaback­en Erik Pålsson har drabbats av sin andra hjärnskakn­ing och har inte spelat fotboll sedan i september.
Halmiaback­en Erik Pålsson har drabbats av sin andra hjärnskakn­ing och har inte spelat fotboll sedan i september.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden