Hallandsposten

Äldrevård påverkas av rädsla för brott

Laholm: Åldringsbr­otten har givit tilliten en allvarlig knäck. Ett egentligen harmlöst samtal från hemtjänste­n utlöste starka reaktioner hos en anhörig. – Nu måste vi se över våra rutiner, säger äldrechefe­n Kristina Isaksson.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Laholm: När bedragare ringer upp åldringar för att lura dem breder misstron ut sig. Ett samtal från hemtjänste­n till en gammal kvinna utlöste en stark reaktion.

På eftermidda­gen lördagen den 4 januari ringde en person inom hemtjänste­n hem till en gammal kvinna. Syftet med samtalet var att följa upp hennes genomföran­deplan.

Den kommunanst­ällde undrade om han kunde komma hem till henne lite senare med papperet.

Egentligen var det inget ovanligt med samtalet, mer än tidpunkten.

Men kvinnan blev rädd och ledsen. Hon kontaktade en anhörig som blev minst lika upprörd. Den anhörige ringde kontrollsa­mtal till kommunen och skrev samma dag ett argt mejl till Laholms socialchef.

I mejlet ifrågasatt­e den anhörige vem som ringt, vad det var för papper, och varför besöket skulle ske en lördag efter mörkrets inbrott.

”Detta är polisanmäl­t. Polisens brottsrubr­icering är försök till stöld”, skrev den anhörige i brevet.

Den mycket starka reaktionen ska givetvis ses i skenet av de åldringsbr­ott som bedragare utsatt framför allt äldre kvinnor för de senaste månaderna.

Historien har likheter med exempelvis händelsen i Laholm den gångna helgen, där två damer blev uppringda av falska poliser som ville komma hem till dem lite senare och ta hand om deras värdesaker.

Kristina Isaksson är avdelnings­chef för äldrevårde­n i Laholms kommun. Hon säger:

– Enligt föreskrift­erna ska vi uppdatera genomföran­deplanerna för de personer som har insatser hos oss. I det här fallet hade personalen fått tid över på lördagseft­ermiddagen och ringde då upp för att få lov att komma. Avsikten var ju väldigt god. Det var helt oskyldigt, säger hon.

Men, konstatera­r Kristina Isaksson samtidigt:

– När samhällslä­get nu är som det är, och det finns personer i vårt samhälle som har en annan agenda måste vi tänka annorlunda. Jag kan bli helt vansinnig över det, men det hjälper ju inte.

Brottsling­arnas agerande gör att äldrevårde­n inte längre kan ringa upp hur som helst.

– Vi ska se över våra rutiner för uppföljnin­g av genomföran­deplan. En person som enbart har trygghetsl­arm träffar inte och lär känna personalen. Där behöver vi en annan rutin, men vi har inte utarbetat den ännu.

Har ni kunnat föra en dialog med brevskriva­ren efteråt?

– Ja, absolut, säger Kristina Isaksson.

 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ?? Bedrägerie­r mot äldre har blivit vardagsmat och misstron breder förstås ut sig. ”Jag kan bli helt vansinnig över det”, säger Kristina Isaksson som är avdelnings­chef för äldrevårde­n i Laholm.
Bild: Henrik Williamsso­n Bedrägerie­r mot äldre har blivit vardagsmat och misstron breder förstås ut sig. ”Jag kan bli helt vansinnig över det”, säger Kristina Isaksson som är avdelnings­chef för äldrevårde­n i Laholm.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden