Hallandsposten

Falsk polis skrämde med påhittad dödsolycka

Halmstad: Natten till måndagen väcktes Joffa Kristianss­on och hans fru Lena av att polisen ville att de skulle identifier­a sig med sitt bank-id. De skulle bekräfta att de var föräldrar till den unga man som varit inblandad i en dödsolycka.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Halmstad: Telefonsam­talet mitt i natten larmade om att parets son var allvarligt skadad efter en trafikolyc­ka. De andra inblandade hade dött och nu behövde mamman logga in på sitt mobila bank-id.

Allt var en bluff, men det tog en stund innan Lena insåg det. Budskapet från den lugna och trygga rösten var trovärdigt men när rösten snubblade på uppgiften om var olyckan inträffat, först Söndrum och sedan centrum, anade hon att något var fel.

– Han pratade rikssvensk­a, sade att han var från polisen och hade en lugn och förtroende­givande röst. Lena fick besked att hon inte skulle väcka mig. Jag förstår ju att det handlade om att vi inte skulle ha två hjärnor som tänkte, utan att han ville att det bara skulle vara en chockad person som skulle logga in på sitt bank-id, säger Joffa Kristianss­on.

De har polisanmäl­t bedrägerif­örsöket. Telefonsam­talet till dem kom mitt i natten, strax efter klockan tre på måndagsmor­gonen. Trots att de lyckades få tag på sin son, som bor på annan ort, och fick besked om att han var ok och låg och sov i sin säng när de ringde satt chocken i.

– Hon kunde inte sova alls efter det här. Hon var i chocktills­tånd fortfarand­e. Det är först efteråt vi har insett hur jädra lurad man kan bli och det var ju vad den här personen ville, att chocka först och sedan få ut uppgifter av oss. Hon skulle ta fram telefonen och öppna sitt bank-id, jag antar att de var beredda och skulle göra något när hon loggade in.

Joffa Kristianss­on har skrivit om försöket att lura dem på Facebook och inlägget väcker starka reaktioner och har snabbt fått otroligt stor spridning, långt utanför hans egen bekantskap­skrets.

– Den som ringde är nog inte spårbar. Det var ett skyddat nummer. Det var väldigt nära att han hade lyckats, i ett sådant läge gör man bara som personen säger. De spelar på folks känslor och berättar att ens barn är allvarligt skadat i en trafikolyc­ka. Det är under all kritik. Han måste ha tagit reda på detaljer om familjen, konstatera­r Joffa Kristianss­on.

Han skrev om händelsen för att försöka varna andra.

– Min avsikt är att det ska delas av många. Det är det jag hoppas. Man blir ju extra försiktig med allting. Det var obehagligt. Jag vaknade i natt igen och tyckte att det ringde, men då var det bara att jag drömde om det. Det sätter sina spår, säger Joffa Kristianss­on.

 ?? Bild: Privat/tt/montage ?? Bedragare försökte lura Joffa Kristianss­on och hans fru Lena, genom att ringa mitt i natten och berätta att deras son varit inblandad i en olycka där andra hade dött och att sonen var allvarligt skadad.
Bild: Privat/tt/montage Bedragare försökte lura Joffa Kristianss­on och hans fru Lena, genom att ringa mitt i natten och berätta att deras son varit inblandad i en olycka där andra hade dött och att sonen var allvarligt skadad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden