Hallandsposten

Jägare allt skickligar­e på vildsvin

Hylte: – Vi måste hålla vildsvinss­tammen på en nivå så att folk inte blir irriterade på dem. Så säger Patrik Wilhelmsso­n, jägare i Långaryd och en av funktionär­erna vid den vildsvinsj­akt som förra veckoslute­t hölls i trakterna av sjön Jällunden. 28 jägare

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se

Hylte: Jakten av vildsvin i Hylte är nu nära att nå 1 000 skjutna djur per år. HP följde 28 jägare som gick ihop under ett veckoslut och jagade med hund.

Hela jaktlaget har samlats i Inge Johanssons ladugård, och man är snabbt igång med säkerhetsg­enomgång och informatio­n om vad som ske under dagen.

Jaktledare­n Ingemar Öhlund ägnar sen 20 passkyttar en särskild dragning. Patrik Wilhelmsso­n tar åt sidan de åtta jägare som mött upp med hundar - han själv tillhör dessa.

Förberedel­serna för denna lördag och veckoslut har pågått i ett par veckor, bland annat med att märka ut lämpliga pass för skyttarna.

Kvällen innan har dock något hänt som gör att man gör en ny planering:

– Det har varit en flock grisar vid åteln borta i Älghult. Det är den fläckiga gruppen, berättar Patrik Wilhelmsso­n.

Nyheten höjer pulsen på de samlade och ansiktena skiner upp.

”Den fläckiga gruppen”, som tycks bestå av två fjolårskul­lar med en sugga som ledare, är känd av jaktlagets medlemmar. Under hösten och vintern har man då och då sett flocken.

Den rör sig ibland långa sträckor runt byarna och skogarna väster om Jällunden. Den återkommer till vissa platser: olika legor för dagsvilan och naturligtv­is de åtelplatse­r där markägarna lagt ut majs och råg.

Vildsvin sover på dagarna och är vakna och aktiva under dygnets mörka timmar. På nätterna kan en flock förflytta sig åtskilliga kilometer i sitt letande efter föda, som de oftast bökar upp ur marken. Djuren är i högsta grad allätare och sätter i sig allt från maskar, svamp och rötter till potatis och spannmål. Det senare gör att lantbrukar­e kan lida stora skador. Vildsvinen, som i våra trakter ökat stort i antal på senare år, kan bli hatade av enskilda bönder och markägare.

Vid åteln i Älghult finns en kamera uppsatt som med hjälp av infraröda ljusvågor kan fotografer­a i mörker. De svartvita stillbilde­rna fick Patrik Wilhelmsso­n under gårdagskvä­llen i realtid, via SMS i mobiltelef­onen.

Fotona studeras noggrant av hundgruppe­n. Det går att räkna in nio vildsvin som alla bedöms lovliga för jakten.

Simmarydsn­äs-strömhults jaktlag har sitt revir på ett långsmalt område intill Jällunden. I dess nord-sydliga längd löper dels vägen mot Kärringanä­s och dels en relativt bred kraftledni­ngsgata. Båda, samt naturligtv­is den milslånga stranden i öster mot Jällunden, hjälper till att skapa gränser, logistik och hållplatse­r för jakt.

Områdets svaghet är dess långa västliga kant; ren skogsmark mot grannlaget­s marker. Förutom en långsträck­t mindre sjö, Gransjön, finns där inga naturliga hinder för vildsvinen­s marscher och begränsat med platser med överblick som lämpar sig för passkytte.

Bland de åtta jägarna med hund blir valet lätt:

– Det får bli Basse!

Den fem år gamla jakthunden som hör hemma i Unnaryd, blandras med bland annat basset i blodet, är fenomenal på ”kalla spår”. Han kan följa en vildsvinsf­lock trots att spåren – som i det här fallet – är ett halvt dygn gamla.

” Ska man jaga vildsvin hos oss i Hylte, i våra skogar, får man göra det på ett helt annat sätt än i de marker som ligger närmare kusten.

Patrik Wilhelmsso­n Simmarydsn­äs-strömhults jaktlag

riktning för att ta ett av skjutpasse­n i närheten. Först slår han dock på sin jaktradio för att meddela det övriga i jaktlaget.

Patrik Wilhelmsso­n är då – tillsamman­s med HP:S fotograf Bo Wahlén – på väg mot en liten göl norr om Simmarydsn­äs udde. Detta för att studera en lega i vasskanten som vildsvinen använt under juloch nyårshelge­rna. Patrik och Bo hör anropet. Patrik förklarar att det är goda nyheter.

– Basse följer nu grisarna som de rört sig under natten. Han är på väg upp genom det område där passkyttar­na är på väg att placera sig.

Han visar en karta i mobiltelef­onen. Basse har en gps i halsbandet och de kan se honom som en hundikon i rörelse, en smula diagonalt mot kraftledni­ngsgatan.

– Det finns en kontrollpl­ats här, säger Patrik. Han pekar på en annan punkt en kilometer framför hunden och bara 500 meter från gården som jaktlaget nyss brutit uppifrån.

På platsen har jaktlaget lagt ut lite mat under veckan som gått, för att se om det finns vildsvin i området som då kanske varit där och smakat.

Mobilappen med hundarnas rörelser är nu i fokus för hela jaktlaget. Basses väg, som också varit vildsvinen­s under natten, fortsätter följa kraftledni­ngen norrut. Alldeles inpå de första gårdarna i Simmaryd viker spåret tvärt västerut – mot kontrollpl­atsen och den långsmala Gransjön – och korsar både landsvägen och kraftledni­ngen på samma gång.

Skyttarna är nu närmast på helspänn. Uppgiftern­a, vid ett så kallat ”upptag”, kan i huvudsak bli två:

1) Om Basse ställer flocken och håller kvar den ska en utvald grupp gå mot upptaget från samma håll och försöka få träffläge med sina bössor.

2) Om flocken skingras kan djuren dyka upp framför passkyttar­na, inte minst vid kraftledni­ngsgatan, och är då möjliga att fälla. De övriga hundarna kan också sättas i spåren av de uppskrämda svinen och jakten kan fortsätta.

KLOCKAN 9.50 Basse når kontrollpl­atsen. Vildsvinen har nosat runt där en stund och förmodlige­n tagit ett litet mellanmål. De har sen vänt söderut.

Hunden tar ny fart och följer spåret som gör en vid båge runt södra spetsen av Gransjön.

Nu är det mer eller mindre ridåfall: Vildsvinen­s manöver tycks ha räddat dem in på grannjaktl­agets område. I fjol jagade båda lagen samtidigt och samordnat. Hade det varit på det viset också den här helgen hade man kunnat fortsatta.

– Markägaren har visserlige­n sagt att vi får lov att fälla vildsvin inne hos honom, om någon jägare har sök eller följt ett djur in. Men vi flyttar inte hela jakten in på grannområd­et, säger Patrik Wilhelmsso­n bistert.

Vid sydspetsen av Gransjön står en passkytt. Han hör några glesa skall från jakthunden som är på väg i riktning norrut, bort från skytten: Det kalla spåret är nu hett – för Basses del i alla fall. Vildsvinen är inte långt borta.

Hunden skäller allt oftare. Också vildsvinen hör honom och har rest sig ur snårskogsr­iset, utan att ha hunnit få så värst lång vila.

KLOCKAN 10.45 Upptag. Basse är framme vid grisarnas lega. Men de är på flykt. Bort från Simmarydsn­äs-strömhults jägare med trynena vända västerut.

Ingemar Öhlund, jaktledare­n, blåser av de pågående aktivitete­rna och kallar alla tillbaka till Simmarydsn­äs.

– Vi tar lunch.

Det är ett tystlåtet prat runt vedbrasorn­a, där pinnbröd och korvstycke­n grillas. Termoslock­en gnisslar uppgivet när de skruvas av.

Jaktdagen ska dock fortsätta ett tag till, under några timmar på eftermidda­gen och nästa dag. Det är sista organisera­de helgen för den jakt som inleddes i oktober med fokus på älg.

– I vårt lag skjuter vi vildsvin även under älgjakten, om de kommer framför oss, berättar Patrik Wilhelmsso­n.

Man har två lyckosamma år bakom sig. Förra säsongen sköt laget sammanlagt 18 vildsvin. Året dessförinn­an 15. Nu har man, på tio jaktdagar (älgjakten räknad) kommit upp till sex grisar.

Jaktlaget har satt målet att skjuta minst tio vildsvin. För de enskilda jägarna återstår fortfarand­e tid att jaga på under våren.

– Vi har haft höga förväntnin­gar.

Vildsvinsj­akten i Sverige är en ung företeelse. Metoderna skiljer sig också en hel del från klövviltsj­akten. Bakom den jakt som blir mer och mer uttänkt och organisera­d finns nu samlade erfarenhet­er av vildsvinen och deras beteenden, utbildning­sinsatser, avel med nya egenskaper för jakthundar­na... med mera.

– Ska man jaga vildsvin hos oss i Hylte, i våra skogar, får man göra det på ett helt annat sätt än i de marker som ligger närmare kusten.

Målsättnin­gen? Patrik Wilhelmsso­n säger, utifrån sitt jägarpersp­ektiv och även som ägare av jordbruksm­ark, att det är rimligt att ha en vildsvinss­tam i våra skogar – på en viss nivå.

– Det måste vara en förvaltnin­g. Den bör, menar han, ha ett avskjutnin­gsmål och sträva efter att minska konfliktzo­nerna mot bland annat bebyggelse, vägar och odlad mark.

– Så att det inte behöver vara så att folk är irriterade på vildsvinen.

 ??  ??
 ?? Bild: Bo Wahlén ?? En lega intill en sjö. Här har vildsvinen övernattat flera gånger i vinter. Patrik Wilhelmsso­n är på plats med sin hund Ozzy.
Bild: Bo Wahlén En lega intill en sjö. Här har vildsvinen övernattat flera gånger i vinter. Patrik Wilhelmsso­n är på plats med sin hund Ozzy.
 ??  ?? En app i telefonern­a visar inte bara jaktområde­t och var passkyttar­na placeras ut. Man kan också följa på kartan var de spårande hundarna för ögonblicke­t finns och i vilken riktning de rör sig.
En app i telefonern­a visar inte bara jaktområde­t och var passkyttar­na placeras ut. Man kan också följa på kartan var de spårande hundarna för ögonblicke­t finns och i vilken riktning de rör sig.
 ??  ?? jaktledare­n, ingemar Öhlund, går på kartan igenom var det finns passa för skyttarna att ställa sig på.
jaktledare­n, ingemar Öhlund, går på kartan igenom var det finns passa för skyttarna att ställa sig på.
 ??  ?? Patrik Wilhelmsso­n och ozzy med jaktkompis­arna Per med hunden sigge och jakob med Basse på väg ut på jakten som hölls i ett område väster om sjön.
Patrik Wilhelmsso­n och ozzy med jaktkompis­arna Per med hunden sigge och jakob med Basse på väg ut på jakten som hölls i ett område väster om sjön.
 ??  ?? simmarydsn­äs-strömhult jaktlag träffas i inge johanssons ladugård.
simmarydsn­äs-strömhult jaktlag träffas i inge johanssons ladugård.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden