Hallandsposten

440 familjer ska betala tillbaka till kommunen

Laholm: Mer än 440 familjer blir betalnings­skyldiga efter att ha betalt för låga avgifter för förskola och fritids. Nu drar Laholms kommun in en miljon kronor genom att gå igenom samtliga avgifter.

- Evelina Gunnarsson eg@hallandspo­sten.se 010-471 50 54

2019 beslutade Laholms kommun att kontroller­a föräldrars inkomst i samband med barnomsorg­savgiften. Syftet är att se till att föräldrar anmält rätt inkomst och därmed betalt rätt barnomsorg­savgift. Under 2019 gicks avgifterna för 2017 igenom.

– Vi har genomfört kontroller­na som planerat under hösten och arbetat med matchning och kontroll mot Skatteverk­et innan vi fick underlag för fakturerin­g eller utbetalnin­g, säger Sophia Sävås, skoljurist på Laholms kommun.

Barnomsorg­savgiften baseras på den inkomst som barnets föräldrar anmält. Förändras inkomsten under året måste det anmälas.

Efter kontrollen av 2017 års avgifter fick 85 personer tillbaka pengar och 443 fick betala mer. I utbetalnin­gar handlade det om 191 656 kronor till 85 personer, vilket blir drygt 2 200 kronor i snitt. På andra hållet var 443 föräldrar skyldiga kommunen totalt 1 390 924 kronor, vilket i snitt blir drygt 3 100 kronor.

Totalt ska en miljon kronor dras in och de som velat ha en avbetalnin­gsplan för sina kostnader har fått hjälp med det. Under 2020 ska kommunen gå igenom avgifterna för 2018. Sedan blir kontrollar­betet ett stående inslag.

– Det är framförall­t en trygghetsf­råga för invånarna som vet att de betalar rätt avgift mot den inkomst som du haft. Det är lite jobb men många kommuner gör såhär och har gjort under lång tid.

Kommunen har inte tidigare gjort någon kontroll, vilket hon inser att föräldrar kan ha synpunkter på. Främst de som betalat för mycket. Samtidigt menar Sophia Sävås att det är föräldrarn­as ansvar att meddela förändring­ar i inkomsten.

Reaktioner­na från föräldrar har varit färre än vad hon väntat sig.

– Det finns de som inte hållit med men vi har gått på uppgifter från Skatteverk­et och kommunen. Är det så att man motsäger sig det får man bevisa med andra underlag.

” Är det så att man motsäger sig det får man bevisa med andra underlag.

Sophia Sävås, skoljurist Laholms kommun

 ?? Bild: Kent Eng ?? Under 2019 gick Laholms kommun igenom avgifterna för 2017. Nu ska kontroller­na bli ett givet inslag.
Bild: Kent Eng Under 2019 gick Laholms kommun igenom avgifterna för 2017. Nu ska kontroller­na bli ett givet inslag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden