Hallandsposten

Max Eskilsson: Regeringen­s konstrukti­on bygger på idén om en de factomajor­itet. Men en sådan finns inte.

En minoritets­regering kan inte räkna med att få igenom varje del av sin politik. Detta tillsamman­s med ett nytt politiskt landskap innebär att riksdagens budgetproc­ess behöver tydliggöra­s.

- Max Eskilsson Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 23/1. S-mp-regeringen har, tillsamman­s med stödpartie­rna C och L, utlovat fem nya miljarder till kommuner och regioner (20/1). Moderatern­a och Vänsterpar­tiet har dock konstatera­t att beskedet kan vara otillräckl­igt – och öppnat för att samla en riksdagsma­joritet bakom ett eget förslag.

Sakfrågan är viktig. Samtidigt sätter situatione­n också fingret på frågan: Vilka principer ska gälla för riksdagens budgetarbe­te?

Under Fredrik Reinfeldts (M) andra mandatperi­od 2010–2014 stötte Alliansen på patrull – både den hårda vägen och indirekt. 2011 drog statsminis­tern tillbaka införandet av ett nytt jobbskatte­avdrag efter att opposition­en, som utgjordes av SD och de rödgröna, hade hotat att fälla förslaget (Expressen 16/8-11).

I samband med budgetproc­essen 2013 utmanades Alliansreg­eringen, som saknade majoritet i riksdagen, än en gång av en samlad opposition. Alliansens budget innebar att färre svenskar skulle betala statlig inkomstska­tt – men de rödgröna och SD stoppade förändring­en av brytpunkte­n, genom att i efterhand bryta ut den ur den ordinarie budgetproc­essen (SVT 11/12-13).

Även Stefans Löfvens (S) första regering, 2014–2018, fick se sin ekonomiska politik genomgå modifierin­g av opposition­en. 2017 hotade Alliansen med misstroend­e: Om inte förslagen på höjd brytpunkt för statlig inkomstska­tt, skattehöjn­ingar för småföretag­are, samt införandet av flygskatt drogs tillbaka skulle misstroend­eförklarin­gar mot ministrar bli aktuella. Regeringen backade därefter på två av tre punkter och flygskatte­n skulle ”reformeras” (21/8-17).

Som exemplen visar kan inte en minoritets­regering räkna med att få igenom varje del av sin politik. När det gäller nuvarande januarireg­ering borde detta vara uppenbart efter att reformen av Arbetsförm­edlingen i vintras lades om.

Regeringen­s konstrukti­on, med en färdigförh­andlad att-göra-lista, bygger dessutom på idén om en de facto-majoritet. Men en sådan finns inte och det behöver man förhålla sig till.

Med det sagt visar alla turer – fler exempel finns – på att riksdagens partier bör enas om grundlägga­nde spelregler i åtminstone budgetfråg­or. Det är trots allt lätt för finansmini­ster Magdalena Andersson (S) att, som häromdagen apropå M- och V-utspelet, nu tala om vikten av en ”ordnad budgetproc­ess” (14/1-20). 2013 passade det däremot desto bättre att, som skuggfinan­sminister, peta i Alliansreg­eringens skattepoli­tik.

Med decemberöv­erenskomme­lsen 2014 försökte man visserlige­n enas om en budgetspel­plan: till exempel sa man nej till utbrytning­ar ur statsbudge­ten. Den överenskom­melsen gjordes dock inte främst för att skapa budgetmäss­ig stabilitet i stort – utan snarare för att begränsa ett specifikt partis inflytande. Men vad ska egentligen ses som acceptabel­t i riksdagens budgetarbe­te? Är det skillnad på initiativ som förstärker respektive försvagar statskassa­n? Ska undantag finnas? Är misstroend­evotum utifrån sakpolitik rimligt?

” Vad ska egentligen ses som acceptabel­t i riksdagens budgetarbe­te?

Exemplen från senare år, och i nutid, illustrera­r varför det politiska systemet skulle vinna på att riksdagens partier enas om vilka grundlägga­nde principer som ska gälla i budgetproc­essen, i form men inte i sak.

 ?? Bild: Jessica GOW/TT ?? Budgetarbe­te. Riksdagens partier behöver enas om hur spelplanen ska se ut.
Bild: Jessica GOW/TT Budgetarbe­te. Riksdagens partier behöver enas om hur spelplanen ska se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden