Hallandsposten

Rattfyller­isten förändrade vännernas liv

Halland: De fem ungdomarna hade precis köpt godis och korsade Havsbadsal­lén när den fulle bilföraren mejade ner dem bakifrån. Marcus och Petra flög över 30 meter, Maria landade efter sju meter. 30 år senare återvänder de tillsamman­s till olycksplat­sen.

- Pär Lindqvist rpeadra.likntdioqn­veisnt@hanll.asendspost­en.se Bild: Håkan Johansson rheadkaakn­t.ijonhean@sshoanll@anhdns.pseosten.se

Halmstad: Maria Svensson, Petra Mobjer Ask och Marcus Alexanders­son skulle korsa vägen. Då kom en rattfyller­ist och mejade ner dem. 30 år senare berättar de om sekunderna som förändrade deras liv.

Den 6 augusti 1989 var det ölfestival i Falkenberg. Petra Mobjer Ask, Marcus Alexanders­son, Maria Svensson, Åsa Zetterberg och Sofia Sjöholm var 14 år och njöt av sommarnatt­en. De hade köpt godis i Hertingski­osken och var på väg mot sina cyklar vid Strandbade­n när de skulle korsa Havsbadsal­lén.

Petra och Marcus gick först, därefter kom Maria, Åsa och Sofia. Plötsligt dök det upp en bil i hög fart bakifrån utan några ljus påslagna. Föraren hade druckit 10-12 öl och mejade ner Petra, Marcus och Maria.

Ungdomarna var chanslösa.

– Petra och Marcus flög över 30 meter, jag träffades på vänster sida och flög sex, sju meter, säger Maria Svensson (tidigare Johansson).

Åsa for omkull när Maria kastades i väg och förstod inlednings­vis inte vad som hade hänt.

– Åsa såg bara hur bildörrarn­a for upp och hur två män kom ut ur bilen. Hon trodde att de skulle skjuta oss och ville fly därifrån. Men Sofia hade sett precis allt, säger Maria.

Marcus har inga minnen från händelsen.

– Jag var medvetslös i tio dagar. Mina första minnen är att jag åker runt i en säng på Halmstads sjukhus och en sjuksköter­ska snackar med mig, säger han.

Marcus Alexanders­son fick tre mindre blödningar i skallen, bruten axel, bruten fotled och en defekt nerv i högerbenet. Det dröjde ungefär sex månader innan han var tillbaka i skolgång igen.

Maria drabbades av hjärnskakn­ing, bruten överarm, sprucket skulderbla­d och skador på knä och lår.

– Jag fick åka taxi till skolan och kunde inte vara med på idrotten i hela åttan, jag fick plugga matte i stället. Men det är ju en petitess jämfört med Petra, säger Maria.

Petra Mobjer Ask bröt nacken och blev helförlama­d från nacken och neråt. Hennes tillstånd var inlednings­vis ytterst kritiskt. Hon drabbades av hjärtstill­estånd och en ren slump räddade förmodlige­n livet på henne.

– En ambulans befann sig på Söderbron när olyckan skedde, de var på väg till Strandbade­n för någon fylleolyck­a, minns Maria.

Efter sju, åtta månader på Sahlgrensk­a flyttade föräldrarn­a hem Petra Mobjer Ask till Falkenberg igen. Läkarna gav henne bara två år att leva. Petras livskraft har dock motbevisat läkarnas dom gång på gång.

Första åren efter den tragiska olyckan engagerade hon sig i frågor om rattfyller­i. Hon kände också ett stort hat mot föraren och hans medpassage­rare som förändrade hennes liv.

– Men föreläsnin­garna åt nästan

Det är nolltolera­ns, det finns inget försvar att sätta sig full i en bil. Jag tycker att all rattfylla är grov.

Maria Svensson

upp mig till slut. Om någon frågar har jag inga problem att berätta vad som hänt, men jag har slutat med föreläsnin­gar, säger hon.

– Nu är jag likgiltig inför de som satt i bilen, jag lägger inga tankar på dem.

Däremot återkommer det som hände i hennes drömmar emellanåt.

– Jag är på vägen, vänder mig om och sedan blir det svart. Då vaknar jag med ett visst pulspåslag, säger hon.

Petra bor numera i ett hus i Ringsegård och lever ett innehållsr­ikt liv med många vänner i sin närhet. Dessutom får hon ofta besök av sina tre syskonbarn. Hon har studerat juridik, psykologi och handikappv­etenskap.

Hon driver ett eget bolag där hon själv anställer sina personliga assistente­r enligt Lss-lagen.

– Det upptar en hel del av min tid, säger hon.

Maria, Petra, Åsa och Sofia ingår i samma tjejgäng och hittar med jämna mellanrum på diverse upptåg tillsamman­s.

– Jag har ett rikt socialt liv och jag hade nog inte klarat av en sådan här grej utan den stöttning jag fått av mina kompisar. Och min familj har aldrig lämnat min sida, säger Petra.

– Det kan inte vara många som klarat det så bra som du gjort, flikar Marcus in.

Varken Maria eller Marcus har fått några fysiska men efter olyckan.

Men för Marcus Alexanders­sons del tog judo- och fotbollska­rriären slut den där sommarnatt­en. Ni känner säkerligen till hans bröders framfart, Niclas med 109 landskampe­r och Daniel som spelat i Elfsborg, Göteborg och så klart Falkenberg­s FF.

– När jag kom ut från sjukhuset vägde jag 49 kilo. Första året fick jag inte nicka en boll. Men jag tror inte jag blivit en elitspelar­e ändå. Jag var duktig men inte så duktig.

– Nu är du blygsam, du var ju riktigt lovande i både fotboll och judo, kontrar Maria.

Svaret på den frågan får vi aldrig. Maria Svensson funderar kring hur små marginaler det handlade om.

– Det är klart man tänker på att jag var en liten bit från värsta smällen. Men jag har aldrig känt något dåligt samvete.

Drygt 30 år efter den där augustinat­ten återvänder vi till Havsbadsal­lén igen. Marcus, Petra och Maria pekar ut platsen där bilen körde på dem. Solen skiner över Falkenberg den här dagen och ingen av trion verkar märkbart påverkad.

– Det är inte så att man får någon ångest, säger Maria.

I stället garvar de åt att det inte var någon slump att Petra gick först över gatan den där dagen.

– Du var ju den som var mest framåt, du hängde ofta med några som var lite äldre och tog för dig, minns Maria.

– Jag var väl lite om och kring mig, ler Petra.

Föraren, som flydde från platsen, dömdes till två års villkorlig dom och böter på 6 000 kronor. Färsk statistik från Brå visar att det under 2019 anmäldes 26 600 rattfyller­ibrott i Sverige.

Maria Svensson är tydlig när det gäller rattfyller­i:

– Det är nolltolera­ns, det finns inget försvar att sätta sig full i en bil. Jag tycker att all rattfylla är grov. Och det borde finnas alkolås i alla bilar, säger hon.

– Även den som sätter sig bredvid har ett ansvar. Det spelar ingen roll vem som kör, fyller Petra i.

De har alla träffat föraren efter det som hände. Marcus Alexanders­son funderar ett varv till kring den där natten i augusti för 30 år sedan.

– Jag tycker att det vore väldigt intressant att höra hur de (föraren och passagerar­en) klarat av det här. Hur har de mått efter den här händelsen?, säger han.

Sällskapet lämnar Havsbadsal­lén.

Olyckan kommer för alltid att följa med dem och koppla dem samman. Åsa Zetterberg bor i Stockholm och Sofia Sjöholm i Göteborg. De andra är kvar i Falkenberg. Men de stöter ofta på varandra i olika sammanhang.

– Ingen annan enskild händelse har påverkat en så mycket, säger Marcus.

När vi pratar om framtiden så spricker Maria Svensson och Petra Mobjer Ask upp i ett gemensamt leende. Tjejgänget har en ny aktivitet inplanerad.

– Vi ska på Afternoon tea-party på Ocean, säger Maria.

– Ja, det ska bli kul, fyller Petra i.

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Maria Svensson, Petra Mobjer Ask och Marcus Alexanders­son är tillbaka på Havsbadsal­lén i Falkenberg där rattfyller­isten körde över dem en sommarnatt 1989.
Bild: Håkan Johansson Maria Svensson, Petra Mobjer Ask och Marcus Alexanders­son är tillbaka på Havsbadsal­lén i Falkenberg där rattfyller­isten körde över dem en sommarnatt 1989.
 ??  ?? Maria Svensson, Marcus Alexanders­son och Petra Mobjer Ask minns de sekunder 1989 som förändrade deras liv. Här samlas de vid olycksplat­sen igen (kvinnan längst till höger är Petras assistent).
Maria Svensson, Marcus Alexanders­son och Petra Mobjer Ask minns de sekunder 1989 som förändrade deras liv. Här samlas de vid olycksplat­sen igen (kvinnan längst till höger är Petras assistent).
 ??  ??
 ??  ?? Maria Svensson och Petra Mobjer Ask umgås flitigt än i dag och hittar på roliga saker tillsamman­s. ”Vi ska på Afternoon tea-party på Ocean om några veckor”, säger Maria.
Maria Svensson och Petra Mobjer Ask umgås flitigt än i dag och hittar på roliga saker tillsamman­s. ”Vi ska på Afternoon tea-party på Ocean om några veckor”, säger Maria.
 ??  ?? Värst gick det för Petra Mobjer Ask som förlamades. Marcus Alexanders­son låg nedsövd i tio dagar.
Värst gick det för Petra Mobjer Ask som förlamades. Marcus Alexanders­son låg nedsövd i tio dagar.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden