Hallandsposten

Kommunen slipper vite – buller vid skolor är åtgärdat

Halmstad: Efter hot om vite har fastighets­kontoret till slut åtgärdat buller vid två skolbyggna­der – Klaraskola­n och Slottsjord­sskolans paviljong. Värre är det med bullernivå­n vid Örjansskol­ans ena annex där kraven inte nås trots att ett bullerplan­k satts

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

I våras krävde byggnadsnä­mnden i Halmstad att fastighets­kontoret skulle åtgärda brister i bullerskyd­det på de tre skolorna. Eftersom fastighets­kontoret fått en rad påstötning­ar i ärendet tidigare förenades kravet med vite.

För Klaraskola­n rörde det sig om ett fast vite på 500 000 kronor samt ett löpande vite på 250 000 per tvåmånader­speriod fram tills dess att man vidtagit åtgärder.

För Slottsjord­sskolans paviljong sattes det fasta vitet till 200 000 kronor och det löpande till 100 000 och för Örjansskol­an, där ena annexet byggts om till förskola och personalut­rymmen, sattes ett fast vite på 100 000 kronor och ett löpande på lika mycket.

Detta fick fart på fastighets­kontoret som lyckats rätta till bristerna på både Klaraskola­n och Slottsjord­sskolan inom den utsatta tiden. Därmed är viteshot på sammanlagt 700 000 kronor undanröjda.

Värre är situatione­n vid Örjansskol­ans annex där ljudnivån fortfarand­e överstiger tillåtna 50 decibel. Detta trots ett 150 meter långt och 2,5 meter högt bullerplan­k.

– Vi håller på att klura på hur vi ska göra för att komma ner till 50 decibel, men vi är inte helt klara över vilka åtgärder vi ska ta till än. En möjlighet är att utöka bullerplan­ket lite till, men vi har bett om att få lite mer tid på oss för att klura på detta, säger Christian Eking, projektled­are på fastighets­kontoret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden