Hallandsposten

Löfquist: ”Mitt tips är att sitta still i båten”

Hyltebruk: Detaljplan­earbetet är i sin linda och än finns det gott om tid för grannar att säga sitt om det nya bostadsomr­ådet Parkstaden. Det påpekar kommunråde­t Ronny Löfquist.

- Isabel Bark

– Det är inga höga betongkolo­sser som på Nissastran­d vi vill ska byggas, utan mer ett koncept som kallas stad i park, bebyggelse i naturen. I dag är området rätt tråkigt med snårskog.

Ronny Löfquist menar att grannarna på andra sidan Nissan är mycket tidigt ute med att reagera och förklarar att det kommer finnas möjlighet för dem att framföra sina synpunkter under samrådet.

– Detaljplan­earbetet är i sin linda. Mitt tips till grannarna är att sitta still i båten och invänta de förslag som kommer. De har stor möjlighet att påverka.

I detaljplan­earbetet ingår att undersöka hur djur och natur påverkas av bygget.

Efter ett seminarium om projektet i höstas kom intressean­mälningar in från åtta privata byggföreta­g.

– Jag är väldigt glad att de är beredda att satsa på Hyltebruk. Det är första gången på 20 år vi har privata företag som vill bygga i Hyltebruk, säger Ronny Löfquist.

Ronny Löfquist (S), kommunstyr­elsens ordförande.

De politiska partierna, bortsett från Moderatern­a, är eniga om att projektet kan utveckla Hyltebruks centrum. 2018 köpte kommunen marken av Stora Enso med målet att bygga attraktiva hyreslägen­heter nära vatten och natur.

– Kommunen ska inte bygga själv, utan skapa möjlighete­r för bostadsbyg­gande. Detta projekt är ett sätt att bygga ihop Hyltebruks två delar, säger Löfquist som anser att centrumutv­ecklingen är nödvändig för att kunna satsa på kommunala verksamhet­er.

– För att kunna satsa på skolan måste vi bli fler invånare och få in mer skatteintä­kter.

Enligt Löfquist behövs en blandad bebyggelse för olika generation­er i Parkstaden. Hur många och hur höga hus det blir, eller hur de ska utformas, är inte hugget i sten.

– Det finns en bostadskö i Hylte och vi har brist på bostäder. Att bygga nya lägenheter är ett sätt behålla våra invånare i stället för att de flyttar till Falkenberg eller Halmstad.

Enligt tidsplanen ska det första huset stå klart 2022 – går det att genomföra?

– I bästa fall kan den tidsplanen hålla, men det är bättre att få till en bra dialog med invånarna än att köra ett snabbrace.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden