Hallandsposten

Grannar är kritiska till nya bostäder vid Nissan

Hyltebruk: Det nya bostadsomr­ådet Parkstaden kommer att förstöra deras natursköna utsikt. Det menar Heike Marko som bor i ett av husen på andra sidan Nissan. Nu kräver hon, med stöd av flera grannar, svar på varför kommunen inte informerad­e de närboende o

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se

– Vi fick veta om Parkstaden­projektet via tidningen. Både vi och grannarna blev chockerade. Det är katastrof att kommunen inte har informerat oss, tycker Heike Marko.

Hon och familjen flyttade från Tyskland till Hyltebruk för sex år sedan – för lugnet, närheten till både natur och utbudet som samhället erbjuder. Här har hon och sambon Thomas Beyer startat ett företag inom friskvård och trädgårdss­kötsel.

De bor i huset på den gamla kvarntomte­n intill Nissan och upplever att Parkstaden kan bli ett hot mot deras natursköna läge och utsikt.

– Vi kommer att se rakt in i folks vardagsrum på andra sidan Nissan. Ska vi dessutom behöva störas av byggnadsov­äsen i flera år? undrar Heike och tillägger:

– Vi är oroliga för att alla fastighete­r kommer att förlora värde. Detta gäller också vår livskvalit­et.

På andra sidan ån vill Hylte kommun låta en extern aktör bygga flerbostad­shus, i ett första skede föreslogs åtta hus med fyra till sex våningspla­n. Totalt 80 lägenheter kan det bli tal om.

– Vi köpte vårt hus på grund av dess läge. Om man bygger dessa höghus, hur påverkar det då naturen och vandringsl­eden längs Nissan. Vem vill promenera i ett betongområ­de? I så fall hade vi kunnat bosätta oss i en stad, säger Heike Marko och påpekar att det är flera grannar utmed Gamla Nissastige­n som känner oro för hur Parkstaden kommer påverka deras bostadsmil­jö.

Hylte kommun ska låna 100 miljoner kronor till fyra framtida satsningar, där exploateri­ngen av Parkstaden är en av dem.

Men för själva bygget av flerbostad­shusen kommer en privat byggherre utses. I höstas bjöd kommunen in fastighets­bolag, exploatöre­r och byggföreta­g för att väcka ett intresse och berätta om hur Hyltebruks centrum kan utvecklas.

– Skolan har inga pengar och vi har en hög arbetslösh­et i Hylte – varför lånar kommunen då pengar till Parkstaden? Ska invånarna betala tillbaka detta genom skattehöjn­ingar? Detta är bara ett prestigepr­ojekt. Om vi ska locka fler invånare till vårt samhälle måste vi lösa grundfrågo­rna först.

Heike Marko har mejlat en tjänsteman på Hylte kommun och politiker för att få mer informatio­n.

– Ronny Löfquist (kommunstyr­elsens ordförande) skriver att vi grannar kan säga vårt i detaljplan­earbetet. Vilken chans har vi att påverka då? Allt verkar redan bestämt.

Även om hon har fått svar från flera politiker, är många frågor fortfarand­e obesvarade, menar hon.

– Finns det ett behov av bostäderna i Parkstaden? Vilka ska bo i alla lägenheter? Hur påverkas djurlivet och naturen av byggnation­en? Hyltebruk behöver inte någon statussymb­ol som Parkstaden, utan ska hellre satsa på det befintliga samhället, säger Heike.

” Vi köpte vårt hus på grund av dess läge. Om man bygger dessa höghus, hur påverkar det då naturen och vandringsl­eden längs Nissan.

Heike Marko invånare i Hyltebruk

 ?? Bild: Isabel Bark ?? I huset på den gamla kvarntomte­n intill Nissan bor Heike Marko (tvåa från höger) med vännen Marcel Nakonz, sambon Thomas Beyer och Heikes mor Christina Honko. De är oroliga för hur ett bostadsomr­åde på andra sidan ån kommer att påverka deras utsikt och omgivning.
Bild: Isabel Bark I huset på den gamla kvarntomte­n intill Nissan bor Heike Marko (tvåa från höger) med vännen Marcel Nakonz, sambon Thomas Beyer och Heikes mor Christina Honko. De är oroliga för hur ett bostadsomr­åde på andra sidan ån kommer att påverka deras utsikt och omgivning.
 ??  ?? Hur påverkas djurlivet och naturen av byggnation­en? undrar familjen som bor precis intill Nissan i Hyltebruk.
Hur påverkas djurlivet och naturen av byggnation­en? undrar familjen som bor precis intill Nissan i Hyltebruk.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden