Hallandsposten

Gängledare kan vara mål i Norrköping­sexplosion

En man som uppges ha en ledande position i ett kriminellt nätverk i Norrköping bodde i den trappuppgå­ng där en sprängladd­ning detonerade på onsdagsmor­gonen. Han var också vän till en av de män som mördades i Norrköping i december – som tillhörde samma gän

- Anna Hansson/tt

Vid sextiden på onsdag morgon vaknade flera Norrköping­sbor av en kraftig smäll. En sprängladd­ning hade detonerat i ett flerfamilj­shus i stadsdelen Hageby. Hela trappuppgå­ngen fick evakuera. Explosione­n inträffade på andra våningen och två lägenheter där fick stora skador, enligt räddningst­jänsten.

På våningspla­net bor en 39-årig man som pekas ut som en ledare i Norrköping i det kriminella nätverk som kallar sig No Surrender. Han var också vän med en annan ledarfigur inom gänget – som var en av de två som sköts till döds utanför en nattklubb i Norrköping i december förra året.

De två männen dömdes så sent som förra året till fängelse för grov utpressnin­g och rätten slog då fast att de båda hade kopplingar till gänget och att de utnyttjat sin gängkrimin­alitet för att pressa offret.

”När det däremot gäller våldskapit­alet är det utrett att båda de tilltalade har en koppling till NS, och att de också låtit (målsägaren) veta det. Vid det förhålland­et är det en omständigh­et som gör brottet grovt”, står det i domen.

Kammaråkla­gare Karin Sandén, förundersö­kningsleda­re i utredninge­n gällande dubbelmord­en, bekräftar att man utreder kopplingar mellan morden och explosione­n men vill inte kommentera om det rör sig om gängkonfli­kter.

– Självklart så utreder man kopplingar när det är så pass grova brott. Men jag har inga ytterligar­e kommentare­r, säger hon.

Inte heller chefsåklag­are Torsten Angervåg i Norrköping vill kommentera en eventuell koppling till en gängkonfli­kt. Men det är inte ovanligt att gängen byter namn eller att kriminella lämnar en gruppering för att gå till en annan – ibland även en tidigare rivalisera­nde sådan, enligt Angervåg.

– Norrköping har över lång tid haft etablerade kriminella nätverk i olika variatione­r och med individer som gått mellan dem.

– I över ett decennium har olika nätverksko­nstellatio­ner rivalisera­t i Norrköping och Östergötla­nd, och framför allt Linköping, och över länsgränse­rna som till Örebro, säger han.

Polisen utreder sprängdåde­t som försök till mord, alternativ­t allmänfarl­ig ödeläggels­e, och klassar sprängdåde­t i Norrköping som en särskild händelse. Det utreds som en del av den nationella särskilda händelsen Operation rimfrost.

Det som kan komplicera utredninge­n är att polisen i fall kopplade till gängkrimin­alitet har svårt att få in informatio­n.

– Vi har att göra med personer som inte är det minsta positiva till att samarbeta med polis och rättsväsen­de. Det är nästan en ideologisk fråga för dem, säger Torsten Angervåg.

Ingen misstänkt har gripits.

 ?? Bild: Jeppe Gustafsson/tt/arkiv ?? Två män sköts ihjäl utanför en nattklubb i Norrköping 5 december. En av männen var vän och ingick i samma gäng som en man som bodde i huset där en sprängladd­ning detonerade på onsdag morgon.
Bild: Jeppe Gustafsson/tt/arkiv Två män sköts ihjäl utanför en nattklubb i Norrköping 5 december. En av männen var vän och ingick i samma gäng som en man som bodde i huset där en sprängladd­ning detonerade på onsdag morgon.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden