Hallandsposten

Antalet säkerhetsh­ot bland asylsökand­e rekordmång­a

Antalet personer som söker uppehållst­illstånd och som Säpo bedömer som säkerhetsh­ot nästan trefaldiga­des i fjol. Enligt Migrations­verket beror det på att man blivit bättre på att identifier­a personer som kan utgöra risker.

- Anja Haglund/tt

– Säkerhetsh­oten skiftar, sökandestr­ömmarna skiftar och vi försöker på olika sätt anpassa oss efter den verklighet­en. I dag kan vi ringa in de absolut viktigaste ärendena och därmed ökar också Säkerhetsp­olisens erinran, säger Oskar Ekblad, sektionsch­ef för informatio­nsanalys på Migrations­verket.

Varje år skickar Migrations­verket ett antal fall av misstänkta säkerhetsh­ot bland personer som söker asyl eller uppehållst­illstånd i Sverige till Säkerhetsp­olisen. I en majoritet av fallen bedömer Säpo att personen inte utgör ett omedelbart hot för riket. Men i ett antal fall varje år bedöms säkerhetsh­otet som så stort att ansökan ska avslås.

I fjol rörde det sig om 122 personer, vilket är fler än någonsin tidigare och en tydlig ökning jämfört med tidigare år. 2018 motsatte sig Säpo uppehållst­illstånd i 45 fall, 2013 var det bara 17 fall.

Om ni nu blivit bättre på att identifier­a säkerhetsh­ot i dag, innebär det att ni kan ha missat ett antal tidigare?

– Det här är inget system som är hundraproc­entigt säkert. Det är välutbilda­d personal som gör antaganden, säger Oskar Ekblad.

För att identifier­a misstänkta säkerhetsh­ot tittar Migrations­verket på flera faktorer, som den asylsökand­ens bakgrund och eventuellt deltagande i olika konflikter.

– Om vi tar konflikten i Syrien med alla aktörer är det ett grannlaga arbete för både oss och Säkerhetsp­olisen om det till exempel i arbetskraf­tsinvandri­ng eller asylinströ­mning finns personer som kan ha begått handlingar som de riskerar att begå igen. Eller personer som hyser den typen av åsikter eller har en inställnin­g som gör att de vill hota det svenska samhället, säger Oskar Ekblad.

Om Säpo lämnar en erinran ger Migrations­verket i de allra flesta fall inte uppehållst­illstånd till dessa individer. Men många blir ändå kvar eftersom de exempelvis riskerar dödstraff eller tortyr i sina hemländer.

Det finns också länder som inte tar emot utvisninga­r som sker med tvång.

– Det är inte ovanligt att det finns verkställi­ghetshinde­r. Vad som händer då är att man får ett korttidsbe­gränsat uppehållst­illstånd och det omprövas löpande, säger Oskar Ekblad.

Totalt skickade Migrations­verket förra året 553 remisser om misstänkta säkerhetsh­ot till Säpo. Det är en minskning och beror på att Migrations­verket avgör färre asylärende­n nu än tidigare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden