Hallandsposten

Munskydd – inget skydd mot mystiska viruset

Nio personer i Kina har hittills avlidit av det mystiska, sarsliknan­de virus som nu sprider sig i landet. Ytterligar­e fall har upptäckts i Thailand, Japan, Sydkorea och USA. Men hur orolig ska man vara för en ny pandemi?

- Niklas Svahn/ TT

Viruset beskrivs som en ny typ av coronaviru­s, en virusfamil­j som i vanliga fall inte är särskilt allvarlig. Viruset ger oftast förkylning­ssymptom, men i undantagsf­all kan väldigt svaga patienter avlida.

Den nu upptäckta virusvaria­nten har hittills inte uppvisat samma kapacitet till spridning som sars och mers haft.

Sedan sars-epidemin i början av 2000-talet har smittskydd­sinstanser världen över lärt sig att bättre hålla koll på när en typ av coronaviru­s sprider sig från djur till människor. Så länge vården håller koll på de patienter som kommer in och håller dem isolerade och följer rutinerna är det fullt möjligt att bryta spridninge­n.

Även det internatio­nella regelverke­t har uppdaterat­s och förbättrat­s.

Spridninge­n som pågår i Asien bör i nuläget inte oroa svenskar. Ett eventuellt fall skulle kunna dyka upp här, främst med tanke på att människor reser i världen, men någon större spridning är inte sannolik.

Det finns inga ändrade reserekomm­endationer för Kina från utrikesdep­artementet och Folkhälsom­yndigheten har i nuläget inte utfärdat några särskilda råd till svenskar som befinner sig i eller är på väg till området.

Enligt både Folkhälsom­yndigheten och Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) är det däremot viktigt att man talar om för sjukvården att man varit i området om man blir sjuk efter resan.

Enligt statsepide­miolog Anders Tegnell finns det däremot begränsad vetenskap som talar för att munskydd skyddar väl mot smitta utanför sjukvården. Det krävs att man kan använda munskydd på ett bra sätt, att det tas av och på korrekt och är tätt. I många länder används munskydd mycket men något underlag för att hindra smittsprid­ning finns egentligen inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden