Hallandsposten

Kina varnar: Stanna borta från virussmitt­ade Wuhan

Det sars-liknande lungviruse­t har krävt 17 dödsoffer, uppger myndighete­r i Kina. Antalet smittade av det nya coronaviru­set överstiger 440 i regionen Hubei som hittills drabbats värst. Avrådan gäller för alla resor till staden Wuhan, där utbrottet startade

- Tt-afp-reuters

– Om det inte är nödvändigt föreslår vi att människor inte kommer till Wuhan, säger stadens borgmästar­e Zhou Xianwang till statliga CCTV enligt nyhetsbyrå­n AFP.

De stora evenemang som är planerade i staden med anledning av det kinesiska nyåret i helgen har ställts in. Levande djur får inte heller föras in i Wuhan, som har omkring 11 miljoner invånare.

På onsdagen meddelade Volvobolag­en AB Volvo, Cevt och Volvo Cars att man inför restriktio­ner för resor till Wuhan, rapportera­r Göteborgs-posten.

Viruset, som nu kallas för coronaviru­set, sprids via luftvägarn­a och leder till influensal­iknande symptom som feber och hosta – som i sin tur kan leda till svår lunginflam­mation.

Kina varnar för att viruset kan mutera.

– Det finns en risk att viruset muterar och ytterligar­e sprider sjukdomen, säger Li Bin, biträdande minister vid Kinas hälsokommi­ssion, vid en presskonfe­rens.

Enligt Li är ungefär 1 400 människor under observatio­n i Kina, där över 440 fall har konstatera­ts och 17 människor dött. Hälsomyndi­gheter har dock ännu inte funnit utbrottets källa, skriver nyhetsbyrå­n AFP.

– Vi ska trappa upp våra efterforsk­ningar och våra försök att identifier­a smittokäll­an, lovar Li Bin.

En rad åtgärder planeras för att hejda utbrottet, inklusive desinfekti­onsinsatse­r på flygplatse­r, järnvägsst­ationer och köpcenter. Om det behövs kommer feber

kontroller också att sättas in vid nyckelplat­ser där många människor rör sig, och allmänhete­n uppmanas även att generellt undvika platser med mycket folk.

Risken för spridning kan öka när Kina firar nyår, en festlighet då många har en veckas ledighet och när resandet till och i Kina ökar.

Storbritan­nien meddelar att resenärer som kommer till storflygpl­atsen Heathrow från områden där viruset finns kommer att tas till särskilda ankomsthal­lar.

Förutom att sjukdomen nu konstatera­ts i megastäder som Hongkong, Shanghai, Macau och Peking, har fall också bekräftats i USA, Thailand, Sydkorea, Japan och Taiwan.

Vid WHO:S krismöte ska organisati­onen bestämma om utbrottet ska klassas som ett globalt folkhälson­ödläge.

 ?? Bild: Chinatopix/tt/ap ?? En vägtull i Wuhan, där utbrottet först upptäcktes.
Bild: Chinatopix/tt/ap En vägtull i Wuhan, där utbrottet först upptäcktes.
 ?? Bild: Kin Cheung/ TT/AP ?? På en tågstation i Hongkong bar många munskydd.
Bild: Kin Cheung/ TT/AP På en tågstation i Hongkong bar många munskydd.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden