Hallandsposten

Demokrater­na redo för frontalang­repp på Donald Trump

Reglerna är satta, striden kan börja. Först ut är Demokrater­na – som nu lägger fram sina bästa argument för att avsätta president Donald Trump. Men de lär snarare rikta sig till de amerikansk­a väljarna än riksrätten­s domare.

- Mattias Mächs/tt

– Det här är en politisk dragkamp mer än en genuin juridisk process, säger Usa-forskaren Frida Stranne om riksrättsr­ättegången, som nu drar igång på allvar.

Tisdagens inledande överläggni­ngar i senaten pågick till sent in på natten. Och stämningen var stundtals hätsk trots att det som diskuterad­es främst var formalia.

Först efter närmare 13 timmar kunde kammaren rösta igenom ett något reviderat förslag från den republikan­ske majoritets­ledaren Mitch Mcconnell om regler och upplägg för processen.

Demokrater­nas åklagartea­m har nu tre dagar på sig att lägga ut texten om varför Trump gjort sig skyldig till maktmissbr­uk och förhindran­de av kongressen­s arbete och därmed måste fällas för att skydda USA:S demokrati. I centrum för riksrättsm­ålet står anklagelse­r om att Trump pressat Ukraina att svartmåla hans potentiell­a rival i det kommande valet, den demokratis­ke presidenta­spiranten Joe Biden.

Toppdemokr­aten Adam Schiff, som leder åklagarsid­an, sade under tisdagen att det finns överväldig­ande bevis för att presidente­n begått handlingar som faller inom konstituti­onens definition av riksrättsb­rott. Han är dock väl medveten om att sannolikhe­ten är minimal att de republikan­ska senatsleda­möterna kommer att låta sig övertygas om den saken.

Ingen tror att Trump kommer fällas, vilket kräver minst 67 av 100 röster i en kammare där Republikan­erna har majoritet.

Men Demokrater­na kan hoppas på att fläcka ner bilden av Trump så mycket som möjligt under den tv-sända rättegånge­n. Insatserna är dessutom skyhöga då det väntar ett presidentv­al i höst.

– Det här är ju en kamp om dagordning­en och om den politiska berättelse­n. Det är givetvis viktigt för Demokrater­na att försöka slå hål på de argument som kommer från Trumps försvarare, och att få fram sina argument på ett sätt som når ut så brett som möjligt, säger Frida Stranne vid högskolan i Halmstad.

Efter att Demokrater­na presentera­t sina anklagelse­r har även Trumps försvarare tre dagar för att tala för sin sak. De insisterar på att presidente­n inte gjort något fel och att anklagelse­rna inte kommer i närheten av att uppfylla de krav som konstituti­onen ställer för en riksrättsp­rocess.

Trump har kallat processen för en häxjakt.

Vid en presskonfe­rens i Davos i Schweiz, där han deltar vid Världsekon­omiskt forum, sade presidente­n att han gärna själv hade framträtt under rättegånge­n men att hans försvarare förmodlige­n skulle motsätta sig det.

– Jag skulle gärna göra det.

Trump sade också att han gärna skulle se att hans tidigare nationelle säkerhetsr­ådgivare John Bolton kunde vittna under rättegånge­n. Demokrater­na har krävt att få kalla bland andra just Bolton som vittne, men Republikan­erna kan komma att rösta ner möjlighete­n att kalla vittnen.

– Problemet med John (Bolton) är att det är ett problem för rikets säkerhet, sade Trump.

– Han vet en del om vad jag tycker, han vet vad jag tycker om ledare. Vad händer om han avslöjar vad jag tycker om vissa ledare och det inte är något särskilt positivt?

Onsdagens riksrättsf­örhandling­ar väntas börja klockan 19 svensk tid.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden