Hallandsposten

FN: Kronprins kan ligga bakom avlyssning

FN:S särskilda utredare har informatio­n som pekar på att Saudiarabi­ens kronprins kan vara inblandad i övervaknin­gen av Amazonchef­en Jeff Bezos, som äger The Washington Post. Riyadregim­en avfärdar saken som ”totalt strunt”.

- Henrik Samuelsson/tt Filip Norman/tt

Saudiarabi­ens kronprins, Mohammed bin Salman, som i praktiken styr den totalitära oljestaten, ska ha skickat en videofil till Amazonchef­en Jeff Bezos, vilket ledde till att it-toppens telefon kunde avlyssnas. Men anklagelse­rna om att han ska ha varit inblandad i intrånget är absurda, säger utrikesmin­ister, prins Faisal bin Farhan Al Saud, vid Världsekon­omiskt forum i Davos i Schweiz.

– Jag tror att absurt är precis rätt ord, säger prinsen i en intervju med nyhetsbyrå­n Reuters.

– Tanken att kronprinse­n skulle hacka Jeff Bezos telefon är totalt strunt.

FN:S särskilda utredare Agnes Callamard och David Kaye tar dock efter en inledande analys uppgiftern­a på allvar. De rekommende­rar både USA och ”andra relevanta myndighete­r” att utreda saken.

Saudiarabi­ens kronprins Mohammed bin Salman och kung Salman på en storbildss­kärm i Jidda. Bild tagen i samband med Dakarrally­t i landet tidigare i januari.

”Den informatio­n vi har mottagit antyder en möjlig inblandnin­g av kronprinse­n i övervaknin­gen av Mr Bezos, i ett försök att påverka, om inte tysta, The Washington Posts rapporteri­ng om Saudiarabi­en”, skriver de i ett uttalande enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Bezos äger den amerikansk­a tidningen, vars kolumnist Jamal Khashoggi, en stark kritiker av Saudiarabi­en, mördades på kungadömet­s konsulat i Istanbul i Turkiet i oktober 2018.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden