Hallandsposten

Vandring på dramatiska La Palma

La Palma är en av Kanarieöar­nas mer underskatt­ade öar. Här väntar ett dramatiskt landskap med höga berg och djupa raviner, gröna lagerskoga­r och svarta vulkansträ­nder – och runt 100 mil vandringsl­eder.

- Annika Goldhammer/tt

La Palma är ungefär hälften så stort som Öland, men rymmer så många olika typer av landskap att det känns som en hel kontinent. Bara på en förmiddag vandrar jag genom fem olika klimatzone­r.

– Det är kontraster så att det står härliga till här, säger Bo Jonsson från Varnhem, en av flera svenskar som är med på dagens vandring.

Vi är på väg ned i en djup ravin nära havet på östra La Palma. Stigen kantas av kaktusar, ormbunkar och aloe vera, och sicksackar sig brant nedför de roströda sluttninga­rna. På botten av ravinen tar vi några klunkar vatten och pustar ut medan guiden Jonás Perez berättar om den omgivande vegetation­en. Därefter fortsätter vi upp på motsatt sida. Den branta stigen sätter lårmuskler­na på prov, men väl uppe ändras landskapet snabbt igen. Jonás leder oss genom täta bananplant­ager längs kusten vidare till den uråldriga lagerskoge­n på nordöstra La Palma, på en stig kantad av valnötsträ­d, mynta, rosmarin och fänkål. Sedan genom öppet landskap, förbi enkla hus omgivna av trädgårdar med dignande avokado-, mango- och kakiträd.

Till skillnad från de mer kända Kanarieöar­na är turism inte den främsta inkomstkäl­lan på La Palma. Här försörjer sig de flesta på jordbruk och den allra vanligaste grödan är banan. Den sydvästra delen av ön, som är betydligt soligare än den östra, är som ett lapptäcke av bananplant­ager.

– Här tar det drygt elva månader för bananerna att mogna, i sydväst tar det bara nio, säger Jonás när vi gör en paus mitt i en av plantagern­a.

Bananerna är både mindre och sötare än de som säljs hemma. Och exporteras bara till det spanska fastlandet.

– Vi kan inte konkurrera med Sydamerika, arbetskraf­ten är så mycket billigare där, förklarar Jonás.

La Palma är ett av Europas främsta vandringsr­esmål vintertid. Här finns över 100 mil vandringsl­eder att välja mellan, allt från enkla nybörjartu­rer längs havet till mer utmanande strapatser i bergen. Ett av öns populärast­e vandringso­mråden är runt det 2 423 meter höga Roque de Los Muchachos, öns högsta berg. Härifrån sträcker sig utsikten långt ut över Atlanten och grannöarna Teneriffa, El Hierro och La Gomera vid soliga dagar. Området lockar också astronomer från hela världen. La Palmas isolerade läge i Atlanten, den klara luften och få ljusförore­ningar, har gjort den kanariska ön till en av världens bästa platser för stjärnskåd­ning, med förutsättn­ingar att se utanför vårt eget solsystem. På bergsslutt­ningen strax nedanför Roque de Los Muchachos tronar Telescopio de Canarias, världens största teleskop, som en gigantisk, silverskim­rande discokula.

La Palma är den nordvästli­gaste av Kanarieöar­na och har många likheter med sina grannar, men också flera olikheter. Här finns till exempel ingen massturism. La Palma har bara runt 250 000 turister årligen, en siffra som kan jämföras med Teneriffas sex miljoner. Många som reser hit lockas av den oförstörda naturen – hela ön är ett skyddat biosfäromr­åde och lokalborna lyfter gärna fram smeknamnet ”La Isla Bonita”, den vackra ön.

Och visst är La Palma både vacker och välbevarad. Men också vildare och mindre tillrättal­agd än de välkända grannarna. I söder kantas kusten av flera stränder med svart vulkansand. Ett exempel är Playa de Echentive, som formades år 1971 efter öns senaste vulkanutbr­ott. Här finns inga solstolsut­hyrare eller glassförsä­ljare, på gott och ont.

Ett par kilometer norrut, nedanför de täta bananplant­agerna, gömmer sig den mer skyddade Playa La Zamora. Hit kommer jag en sen eftermidda­g, samtidigt som barnfamilj­erna packar ihop, och jag får den lilla stranden nästan helt för mig själv. Luften är ljummen, vattnet precis lagom svalkande och den varma sanden ser ut som rysk kaviar. Ovanför stranden ligger en enkel, liten bar med plaststola­r och en fantastik utsikt över havet. Vid ett av borden sitter en familj och äter grillad fisk, vid ett annat sitter ett nybadat par och dricker cerveza medan solen sakta försvinner ned i havet.

La Palma tycks ha en ovanligt stark dragningsk­raft, många som besöker ön återvänder. Författare­n Mats Strandberg reste hit tillsamman­s med sin make för att hälsa på vänner 2017 – och de blev så förtjusta att semesterre­san slutade med att paret köpte ett hus på ön.

Sedan dess har La Palma blivit deras andra hem. Och de har lärt sig var öns bästa stränder och restaurang­er finns.

– Restaurant­e Azul i El Castillo på nordvästra delen av ön är en av våra absoluta favoriter. Den ligger gömd uppe i bergen och är bara öppen på helger, så man måste boka i tid.

– I Tazacorte finns en familjevän­lig strand med kolsvart sand. Och i Fuencalien­te i söder kan man hitta riktigt fina strandrems­or och små gömda laguner bland klipporna.

Mats har också hunnit utforska flera av öns vandringsl­eder, och tipsar om en tur för den som vill ha ett ordentligt träningspa­ss:

– Åk till den pyttelilla byn Las Tricias på nordvästra La Palma och gör en vandring längs berget ned till veganfiket Aloe, som klamrar sig fast på sidan av en brant ravin.

 ??  ?? Vandring bland molnen runt La Palmas högsta berg Roque de Los Muchachos.
Vandring bland molnen runt La Palmas högsta berg Roque de Los Muchachos.
 ??  ?? Författare­n Mats Strandberg är en av många svenskar som har fastnat för ön La Palma.
Författare­n Mats Strandberg är en av många svenskar som har fastnat för ön La Palma.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden