Hallandsposten

”Inte fler hjärnskakn­ingar nu än tidigare”

Hjärnskakn­ingar är ett stort problem i flera idrotter, men Halmstads BK:S sjukgymnas­t Simon Bakkioui upplever ingen ökning inom fotbollen. – Nä, vi har inte fler hjärnskakn­ingar nu än tidigare. Så är det, säger Simon Bakkioui.

- Anders Tornell

Ofta har vi kunnat läsa om hjärnskakn­ingar och huvudskado­r inom framför allt ishockeyn och vad som händer om man råkar ut för det under upprepade tillfällen.

Det räcker att titta hur det ser ut i den lokala Allettan-klubben Halmstad Hammers, där klubben drabbats av en hel del hjärnskakn­ingar de senaste säsongerna.

Förra hösten tacklades Hammersbac­ken Anton Malmberg så illa in i sargen att han ådrog sig hjärnskakn­ing och hjärnblödn­ing, vilket tvingade honom att lägga skridskorn­a på hyllan.

Även i fotboll har det varit en del hjärnskakn­ingar som belysts i massmedia.

Men Simon Bakkioui kan inte se att kurvorna pekar upp för den typen av huvudskado­r i fotbollssa­mmanhang.

– Det finns – det gör det! Men hjärnskakn­ingar är mer sällsynt jämfört med andra idrotter där det finns mer direktkont­akt. Min uppfattnin­g är att vi inte har fler hjärnskakn­ingar nu än tidigare, säger Simon Bakkioui.

Han tycker att fotbollen har kommit en bit på vägen när det gäller att stävja huvudskado­r med hårdare straff vad det gäller till exempel armbågar.

– Det var tuffare förr i tiden. Nu använder sig spelarna inte av armbågarna lika mycket eftersom de straffas med gula och röda kort. Det har gjort att det har blivit färre skador.

– Men sedan kan det ju vara så en del skador missas eftersom de kan vara mer dolda inom fotbollen. Blöta fotbollar är inte så bra att få i huvudet.

” Hjärnskakn­ingar i fotboll är mer sällsynt jämfört med andra idrotter där det finns mer direktkont­akt.

Simon Bakkioui

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Simon Bakkioui, sjukgymnas­t i HBK.
Bild: Roger Larsson Simon Bakkioui, sjukgymnas­t i HBK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden