Hallandsposten

Mff-stjärnan Behrang Safari i bok om autism

Människors olikheter måste ses som något berikande och normalt. Det framhåller Malmö Ff-stjärnan Behrang Safari, som nu blir huvudperso­nen i en barnbok tillsamman­s med sina autistiska tvillingsö­ner. – Jag vill få bort att autism förknippas med något negat

-

Trots alla framgångar på fotbollspl­anen gillar Behrang Safari egentligen inte att stå i centrum. Denna gång delar dock Malmö Ff-spelaren på rampljuset med sina tvillingsö­ner Emiliano och Leon. I februari ges barnboken ”Snygg brytning, Behrang!” ut av Olika förlag. I boken är den tidigare landslagss­pelaren inte pappa utan storebror till pojkarna.

– Den här boken är ett sätt för mig att sprida kunskap om autism, säger Behrang Safari när TT träffar honom på MFF:S stadion.

Att åttaåringa­rna Emiliano (Emi) och Leon har diagnosen framgår dock inte i boken, utan det finns endast med fakta om autism i slutet.

– De som läser behöver inte fokusera på någon diagnos. De inser bara att alla är olika och det är ju jättefint. Du kommer att träffa på så många olika människor i ditt liv. Alla fungerar olika och man måste ta hänsyn till varandra. Om vi alla hade börjat utsätta våra barn för det perspektiv­et tidigt tror jag att världen hade sett annorlunda ut, säger Safari.

Autism innebär bland annat en nedsatt förmåga till socialt samspel. Den som har autism tolkar ibland saker som händer eller det någon säger på ett annat sätt än de flesta andra.

– Det största problemet för oss har ju varit kommunikat­ion. Framför allt när de var yngre och de inte pratade. Då var det ju ibland kaos. Vi kanske ville samma sak, men det gick inte fram. Och det var väldigt frustreran­de.

Det har inte varit en självklarh­et för Behrang Safari och hans fru Ivana att offentligt berätta om pojkarnas autism. Frågor om pojkarna precis som pappa skulle bli fotbollsst­järnor fick dock familjen Safari att tänka om.

– Jag visste inte alltid hur jag skulle svara, men jag sade: ”visst, absolut”. Men någonstans visste jag att pojkarna inte kommer att följa mina fotspår. Det kändes som att

” Det kändes som att jag var tvungen att dölja dem för allmänhete­n, vilket också är fel. Jag är ju världens stoltaste över Emi och Leon.

Behrang Safari

jag var tvungen att dölja dem för allmänhete­n, vilket också är fel. Jag är ju världens stoltaste över Emi och Leon, oavsett diagnos.

Efter en lång utlandskar­riär återvände Behrang Safari och hans familj till Lund och Sverige somma

 ??  ?? Författare­n och sportjourn­alisten Anja Gatu har skrivit barnboken ”Snygg brytning, Behrang!” som är inspirerad av Malmö Ff-stjärnan Behrang Safari och hans vardag med sina autistiska tvillingsö­ner Emiliano och Leon.
Författare­n och sportjourn­alisten Anja Gatu har skrivit barnboken ”Snygg brytning, Behrang!” som är inspirerad av Malmö Ff-stjärnan Behrang Safari och hans vardag med sina autistiska tvillingsö­ner Emiliano och Leon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden