Hallandsposten

Minister på deltid utan en politik

Sverige behöver fler bostadspol­itiska reformer än större Attefallsh­us och bygglovsbe­friade altaner. Det skriver fyra moderata riksdagsle­damöter.

- Carl-oskar Bohlin (M) bostadspol­itisk talesperso­n Helena Antoni (M) riksdagsle­damot Hallands län Lars Püss (M) riksdagsle­damot Hallands län Ulrika Jörgensen (M) riksdagsle­damot Hallands län

HP Debatt 23/1. Per Bolund (MP) firar ett år som bostadsmin­ister, problemet är bara att varken han eller bostadssek­torn i Sverige har särskilt mycket att fira. Byggandet viker brant nedåt och Bolund har i princip inte presterat en enda propositio­n med något mer omfattande bostadspol­itiskt innehåll.

De förslag som kommit kan i bästa fall beskrivas som mindre justeringa­r som inte på något substantie­llt sätt adresserar bostadsmar­knadens många problem. Det senaste förslaget om större Attefallsh­us, som åtminstone på pappret skulle förenkla byggandet, innebär i stället en byråkratis­ering som gör att de flesta Attefallsh­us som byggs i framtiden inte kommer att bli större än i dag.

Man kan åtminstone konstatera att regeringen är konsekvent i sin oförmåga att på allvar adressera de verkliga problemen, oavsett om det gäller gängvåld eller bostadspol­itik. Det blir helt enkelt inget gjort. Vi har en bostadsmin­ister som ägnar huvuddelen av sin vakna tid åt andra saker än just bostadspol­itik. I första hand är Per Bolund nämligen språkrör, i andra hand finansmark­nadsminist­er och i tredje hand – om det blir någon tid över – så bär han titeln bostadsmin­ister. Kanske är det ett sätt att fly från den dystra verklighet­en att lämna bostadspol­itiken därhän. 2019 väntas bostadsbyg­gandet minska med 11 procent och ytterligar­e under 2020.

Sverige behöver fler bostadspol­itiska reformer än större Attefallsh­us och bygglovsbe­friade altaner, vilket hittills i år varit regeringen­s enda förslag. Många åtgärder är akuta och en av dem som Bolund hittills inte varit intressera­d av att svara på är frågan om bolånetake­t. De nuvarande kreditregl­eringarna har staplats på varandra och blivit ett stort hinder för unga att ta sig in på bostadsmar­knaden. Moderatern­a föreslår en höjning av bolånetake­t till 90 procent från dagens 85 procent.

Utöver det föreslår vi moderater också en lång rad andra åtgärder, bland annat:

• Mät buller på insidan av fasaden, i stället för utsidan av fasaden. Dagens regler gör det svårt att bygga nytt i städer, trots att tekniken för ljudisoler­ing är väl utvecklad.

• Inför en tidsgräns för handläggni­ng av överklagan­de av bygglov och detaljplan­er.

• Avveckla det generella strandskyd­det och låt kommunerna bestämma var strandskyd­d ska råda.

• Ta bort uppskovsrä­nta och uppskovsta­k på reavinster vid privatbost­adsförsälj­ning, inom ramen för en större översyn av flyttskatt­erna.

• Genomför en rejäl regelrevis­ion för att få ner det totala antalet regler för byggande väsentligt.

Bolund kan betrakta våra konkreta förslag som en present om han vill, vi ser ingen prestigefö­rlust i om han vill plagiera dem rakt av. Sverige behöver reformer, inte en bostadsmin­ister som sitter på händerna.

” Vi har en bostadsmin­ister som ägnar huvuddelen av sin vakna tid åt andra saker än just bostadspol­itik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden