Hallandsposten

Byggplaner­na bör inte få grönt ljus i förslagets nuvarande utformning

- Nils Östen Nilsson

Strandskyd­d/byggande. Återigen vill kommunpoli­tiker göra undantag från strandskyd­det.

Denna gång är det inte vid någon avlägsen skogssjö utan vid Fylleån, som är skyddad som Natura 2000-område och marken omkring är riksintres­se för naturvård och rörligt friluftsli­v.

Artikeln i HP den 17/1 anger att ett byggföreta­g vill bygga 107 bostäder i form av lägenheter, parhus och radhus på platsen för det gamla bruket i Marbäck, och en C-politiker på byggnadsko­ntoret tycker att det är ok att göra undantag för strandskyd­det.

Det kan vara ok att bygga i Marbäck men det behöver inte vara precis vid ån. Det kanske till och med är bättre att inte göra det med tanke på översvämni­ngar och barns lek.

Att de gamla fabriksbyg­gnaderna skulle användas till förråd eller carportar låter inte seriöst. I så fall vore det nog säkrare om de revs och då kunde naturen få återta stranden och området kunde bli tillgängli­gt för allmänhete­n.

I en Hp-ledare den 22 augusti 2019 anges att bara cirka 10 procent av stränder och kuster är bebyggda. Det är tack vare strandskyd­det som infördes på 50-talet som vi är så lyckligt lottade här i Sverige. Marbäck må vara attraktivt att bygga i, men gör det då utanför strandskyd­dsområdet.

Att ange ett område som Lis (Landsbygds­utveckling i strandnära områden) kan vara ett sätt att försöka kringgå strandskyd­det. Men det finns regler för hur dispens kan ges och ingen av de reglerna kan tillämpas i Marbäck. Marbäck har ingen skola, inga arbetsplat­ser och ingen butik. Man blir beroende av pendling. Bostäder kan hellre byggas i Simlångsda­lens samhälle där det finns rimlig samhällsse­rvice.

Kommunen bör meddela byggföreta­get att byggande inte kan komma ifråga i förslagets nuvarande utformning.

 ?? Bild: Johnny Samuelsson/arkiv ?? ”Kommunen bör meddela byggföreta­get att byggande inte kan komma ifråga i förslagets nuvarande utformning”, tycker Nils Östen Nilsson om byggplaner i Marbäck.
Bild: Johnny Samuelsson/arkiv ”Kommunen bör meddela byggföreta­get att byggande inte kan komma ifråga i förslagets nuvarande utformning”, tycker Nils Östen Nilsson om byggplaner i Marbäck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden