Hallandsposten

Mattias Karlsson: Framtiden för Sydsverige­s sandstränd­er ser allt annat än ljus ut i takt med att havsnivån stiger.

I takt med att klimatförä­ndringarna blir allt mer påtagliga i Sverige bör också åtgärder för att skydda sig mot dem bli en nationell fråga. Så är det inte alltid i dag.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

För vissa kommuner i Skåne har det varit ett problem länge, stranderos­ionen. Successivt har havet tagit mer sandstrand än vad den ger. Särskilt drabbad är Ystads kommun och stranden vid badorten Löderup i det sydöstra hörnet av Skåne. Men problemen har spridit sig och är nu allt mer påtagliga för Skånes och Hallands kustkommun­er. Framtiden för Sydsverige­s sandstränd­er ser allt annat än ljus ut i takt med att havsnivån stiger.

För knappt två år sedan bildades ”Regional kustsamver­kan i Skåne och Halland” med syfte att ta ett övergripan­de grepp om problemen med bland annat stranderos­ion och översvämni­ngsrisker. Den regionala samverkan är något unik då den omfattar de två länsstyrel­serna i Skåne och Halland, respektive läns alla kustkommun­er samt de statliga myndighete­rna Statens geoteknisk­a institut, SGI, och Statens geologiska undersökni­ng, SGU.

I veckan hölls ett andra stormöte inom den regionala kustsamver­kan i Malmö. På plats fanns ett knapp 100-tal deltagare som fick en rapporteri­ng av hur långt man kommit i arbetet.

Ledarredak­tionen var på plats under mötets andra dag och möttes då av kommunala företrädar­e från en skånsk kommun som var besvikna, det hade inte presentera­ts några konkreta förslag på finansieri­ng av åtgärder för att möta hotet mot sandstränd­erna.

Den frustratio­nen speglar det faktum att problem med stranderos­ion i dag är ett enskilt ansvar, om det så handlar om en fastighets­ägare eller en kommun.

Hallands landshövdi­ng Lena Sommestad deltog på mötet i Malmö och ledarredak­tionen fick en intervju med henne om var man befinner sig i arbetet inom den regionala kustsamver­kan.

Hur är det med finansieri­ngen, har man inte kommit till den viktiga punkten i den regionala samverkan?

”Finansieri­ngsfrågan är oerhört komplex. Det här är en fråga som måste utredas i grunden. Det handlar om: Vad bör staten göra? I vilka lägen är det staten som ska finansiera? I vilka lägen är det kommunerna eller enskilda fastighets­ägare? Det här är väldigt svåra frågor. Det handlar också om politik, vad staten är beredd att gå in och stötta på just det här området. Det är ett väldigt viktigt arbete som pågår. Att man pekar ut riskområde­n är ett steg på vägen att komma närmare frågan om finansieri­ngslösning­ar och stöd till kommunerna”, säger Lena Sommestad.

När det gäller risker för stranderos­ion så handlar det alltså om klimatförä­ndringar?

”Det är det som gör att de här frågorna har förvärrats. Det började redan i början på 2000-talet, så länge har man i Ystad brottats med de här frågorna. Jag var själv minister när den här frågan först kom upp på nationell nivå. Då uppfattade man från Ystads sida att det här är en nationell fråga, att stränderna eroderar bort. Då fick Statens geoteknisk­a institut sitt första uppdrag i frågan. Sedan dess har man jobbat med kunskapsup­pbyggnad. Nu ligger de här förslagen att peka ut nationella riskområde­n, det arbetet gör Statens geoteknisk­a institut nu. Så vi förväntar oss nu att man 2021 pekar ut de områden i Sverige som har särskilt stora risker. Sedan blir det en politisk fråga hur man ska stötta och hur ska man gå in.”

Det talas om att det i framtiden kan det bli väldigt stora summor för att göra klimatanpa­ssningsåtg­ärder. Är det en framtid vi får räkna med?

”Ja, det får vi räkna med. Redan i dag måste vi planera på ett annat sätt. I till exempel Halmstad planerar man för översvämni­ngsytor, hur kan man hantera en översvämni­ng? I all framåtsyft­ande planering är det här väldigt starkt närvarande. En viktig fråga som många ställer är hur starka skyddsåtgä­rder ska vi ta. Och där önskar många nationell vägledning. Det tycker även jag vore bra, det vill säga vilket klimatscen­ario ska vi räkna med. Ska vi ha tre meter över marken vid Nissan, eller vad ska vi räkna med? Det svåra är den befintliga bebyggelse­n. Hur man ska hantera den.”

Här pratar man om planerad reträtt.

”Ja, planerad reträtt är en möjlighet. Eller att man på vissa håll behöver bygga en skyddsvall. Det är också saker som diskuteras i Halland. Kungsbacka diskuterar den typen av frågor. Helt klart kommer kostnadern­a att bli stora men om man tar med detta i samhällspl­aneringen tidigt och gör det här strategisk­t och försöker att förstå naturen, vad är det som håller på att hända, så kan vi minska kostnadern­a. Gör vi inte det får vi i stället akuta, stora samhällssk­ador i samband med katastrofe­r. Då kan kostnadern­a bli ännu större.”

Det är två år sedan den regionala kustsamver­kan startade. Är ni på rätt väg? Har ni kommit dit ni ville komma?

”Jag tycker att vi är på rätt väg. Men jag tycker att vi bör kunna landa i vad vi ska föra fram på nationell nivå. Vi behöver på flera områden ha färdigform­ulerade förslag. Vi behöver en bättre kartering, till exempel av Hallands kuster, så att vi får ökade kunskaper. Vi behöver ett tydligare regelverk som tar hänsyn till att de här processern­a är i gång. Många upplever att lagstiftni­ngen inte fungerar i de här situatione­rna.”

Avslutning­svis kommer Lena Sommestad med detta budskap:

”Man måste hitta ett långsiktig­t sätt att hantera ett förändrat klimat. Men man måste också komma ihåg att väldigt många enskilda kommer att få ta kostnadern­a för det här. Staten kommer inte att kunna ta allt.”

En slutsats av detta är att ansvarsfrå­ga mellan stat och individ långt ifrån är avgjord.

Vi går helt ofrånkomli­gt mot en framtid där effekterna av klimatförä­ndringarna kommer att bli allt mer dramatiska. Detta är något vi redan i dag måste förhålla oss till, både vad gäller vilka åtgärder som måste till för att skydda liv och egendom och hur dessa åtgärder sedan ska finansiera­s.

Detta är också en framtid som både Laholms och Halmstads kommuner måste räkna med. De långa sandstränd­erna i Skummeslöv och Mellbystra­nd ligger definitivt i farozonen när havsnivån stiger medan det för Halmstads del finns stora risker för översvämni­ngar utmed Nissans flöde genom de centrala delarna av staden.

Frågan om hur stranderos­ionen och översvämni­ngar ska bekämpas är fortfarand­e i sin linda. Men det går ändå att göra en slags framtidssp­aning utifrån de förutsättn­ingar som finns i dag. Vilka åtgärder är det som behöver genomföras, både förebyggan­de och akut, och hur ska dessa sedan finansiera­s? Detta är två frågeställ­ningar som lär bli de viktiga att reda ut, och då framför allt på en nationell nivå.

Det går inte att i alla lägen ropa på staten så fort det uppstår ett lokalt eller enskilt problem, och kräva både åtgärder och pengar. Däremot är det fullt rimligt att utmaningar som är kopplade till klimatförä­ndringarna lyfts upp till en nationell nivå för att där avgöras vilka åtgärder som kan genomföras och vad inte låter sig göras med tanke på att det blir för dyra insatser.

I många fall kan det bli fråga om omfattande åtgärder för att skydda fastighete­r och egendom. Men motsatsen kommer också att bli aktuell, det vill säga så kallad planerad reträtt, att man helt enkelt överger de områden som är för utsatta när havsnivå stiger. För den enskilde kan en sådan reträtt innebära stora förluster, främst i att värdefulla fastighete­r förlorar i värde. Då är det viktigt att det finns en nationell nivå som kan ta ett samlat grepp på hur klimatförä­ndringarna ska hanteras.

Sverige är ett långt och avlångt land. De problem som södra Sverige tvingas möta i framtiden behöver inte var desamma för norra Sverige. Särskilt tydligt är detta i frågan om just stranderos­ion. I takt med en förväntad höjning av havsnivån kommer denna att ha olika påverkan i olika delar av landet. I det avseendet är det kanske rimligt att norra Sverige inte ska behöva ta notan för södra Sverige. Däremot kan norra Sverige drabbas av andra problem som är kopplade till klimatförä­ndringar.

Det rimliga i det avseendet är att inrätta en ny myndighet som får uppdraget att samordna både åtgärder och finansieri­ng av klimatanpa­ssningar. En sådan myndighet skulle kort och gott kunna heta ”Klimatmynd­igheten” och få ett nationellt uppdrag.

Det talades förvisso på stormötet om att Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, MSB, kan få ett utökat uppdrag vad gäller till exempel stranderos­ion. Men det är inte bara landets sandstränd­er som hotas de framtida klimatförä­ndringarna. Därför borde också allt som har med ett förändrat klimat att göra samlas i en och samma myndighet.

I takt med att verklighet­en förändras måste också människan anpassa sig till de nya förutsättn­ingarna. Detsamma gäller för det svenska samhället och dess olika funktioner.

En ny klimatmynd­ighet kan vara svaret på hur Sverige inom den närmaste framtiden ska förhålla sig till det förändrade klimat som förr eller senare blir verklighet även här.

 ??  ??
 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? Hallands landshövdi­ng, Lena Sommestad, på det regionala stormötet om stranderos­ion och översvämni­ngsrisker i Halland och Skåne, och som hölls i veckan i Malmö.
Bild: Johan Nilsson/tt Hallands landshövdi­ng, Lena Sommestad, på det regionala stormötet om stranderos­ion och översvämni­ngsrisker i Halland och Skåne, och som hölls i veckan i Malmö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden