Hallandsposten

De vill öka forskning om kvinnors hälsa

Mannen är norm inom den medicinska forskninge­n, medan kvinnan kommer i bakgrunden. Det menar 1,6 miljonerkl­ubben som verkar för en ökad satsning på kvinnor.

- Per Kågström pk@hallandspo­sten.se 010-471 51 33

Folk&familj: 1,6 miljonerkl­ubben finns i hela Sverige, även i Halmstad, och jobbar för mer medicinsk forskning om kvinnor.

Föreningen finns på mer än ett 20-tal platser i Sverige, bland annat i Halmstad där Ann-cathrine Edvall Madsen – pensionera­d sjuksköter­ska – är kontaktkvi­nna.

– Vi lyfter fram genuspersp­ektivet och vill ha mer hälsorelat­erad forskning om kvinnor, säger Ann-cathrine när jag träffar henne och Kersti Maasing, barnmorska.

De berättar att 1,6 miljonerkl­ubben samlar in pengar till forskninge­n som är livsviktig för kvinnor, och därmed även för deras män och barn.

– Det handlar i första hand om hjärt- och kärlsjukdo­mar men även andra sjukdomar – som psykisk ohälsa och Alzheimer, säger Ann-cathrine.

Traditione­llt har forskning utförts mest på män, trots att hälsa är lika central för kvinnor.

– Ja, männen står i fokus och kvinnor upplever inte heller samma symtom som män. Våra hjärtprobl­em kan ibland upplevas som till exempel magont eller gallbesvär, och vi har nog varit dåliga på att göra våra röster hörda, säger Kersti.

Det sägs ju att män har närmare till att gnälla och söka bekräftels­e.

– Ja, så kan det vara. Hon och Ann-cathrine planerar för flera events under våren, bland annat Woman in red med ändamålet att samla in pengar just för forskning på kvinnohjär­tat.

Varje år i mars månad arrangeras Woman in Red i drygt 20 städer och Halmstad är det inplanerat den 19 mars i Immanuelsk­yrkan. Där medverkar forskaren Barbro Kjellström och psykiatern Lars Häggström och för underhålln­ingen står Nanne Grönvall.

– De offentliga eventen är en del i vår roll som påtryckare. Vi måste fortsätta berätta hur vi upplever saker, säger Ann-cathrine.

Er riksföreni­ng grundades 1998 av nattklubbs­drottninge­n Alexandra Charles, ett namn som har en klang av den rika, lyxiga världen – och detsamma gäller väl 1,6 miljonerkl­ubben?

– Men vi är absolut inte några fina damer som går i pälsar, föreningen består av kvinnor från olika delar av samhället, säger Kersti och tillägger:

– Vårt namn kommer av att det fanns 1,6 miljoner kvinnor över 45 år i Sverige när föreningen bildades. Vi har en ”lillasyste­r” som heter 2,6 miljonerkl­ubben, för kvinnor från 25 år och uppåt.

Lokalfören­ingen i Halmstad har funnits i fyra år och bland annat arrangerat kurser för invandrark­vinnor, som HP skrivit om tidigare.

Trots 1,6 miljonerkl­ubbens allvarliga syfte arrangeras även event som är ren underhålln­ing.

Ett sådant är när författarp­aret Lotta Fritzdorf och Johan Rosenlind (en av männen bakom tv-serien ”Vår tid är nu”) från Haverdal berättar om sitt skapande, den 30 januari på Hotel Mårtenson.

De har tillsamman­s skrivit e-boken ”Tick tick boom”, den första delen i en serie om en polis och hennes kollegor.

– Våra events är ett sätt att locka nya intressera­de. Vi är cirka 150 medlemmar i Halmstad och vill gärna växa, det vore bland annat kul att få med flera män, säger AnnCathrin­e.

” Vårt namn kommer av att det fanns 1,6 miljoner kvinnor över 45 år i Sverige när föreningen bildades. Vi har en ”lillasyste­r” som heter 2,6 miljonerkl­ubben, för kvinnor från 25 år och uppåt

Kersti Maasing

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Ann-cathrine Edvall Madsen, Kersti Maasing och deras förening 1,6 miljonerkl­ubben i Halmstad verkar för en ökad satsning för att förbättra hälsa och livskvalit­et för kvinnor.
Bild: Jari Välitalo Ann-cathrine Edvall Madsen, Kersti Maasing och deras förening 1,6 miljonerkl­ubben i Halmstad verkar för en ökad satsning för att förbättra hälsa och livskvalit­et för kvinnor.
 ?? Bild: Jari Välitalo/arkiv ?? Alexandra Charles grundade 1,6 miljonerkl­ubben 1998.
Bild: Jari Välitalo/arkiv Alexandra Charles grundade 1,6 miljonerkl­ubben 1998.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden