Hallandsposten

Halmstad på plats 204 av 288 i trygghetsr­apport

Halmstad: När Sveriges kommuner trygghet-rankas inbördes hamnar Halmstad i den nedre skalan av tabellen, på plats 204 av totalt 288, enligt en ny rapport. För Therese Wallgren, trygghetss­trateg på Halmstads kommun, gör placeringe­n inte nödvändigt­vis att n

- Jonna Nilsson joni@hallandspo­sten.se

Halmstad: Halmstad hamnar långt ned på listan när Sveriges kommuner trygghetsr­ankas – men är det verkligen så illa? ”Det är ingen nyhet direkt”, säger trygghetss­trateg Therese Wallgren.

Det är Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) som årligen sammanstäl­ler trygghetsr­apporten. Parametrar som antalet personskad­or, bränder i byggnader, anmälda våldsbrott och stöld- och tillgrepps­brott utgör tillsamman­s underlaget för listan.

I år utropades värmländsk­a Hammarö till den tryggaste kommunen i hela landet. Bottenplac­eringen gick till Malung-sälen, och någonstans där emellan placerade sig de halländska kommunerna.

Att döma av rapporten är Hylte den mest otrygga kommunen i Halland. Hylte återfinns på plats 222 av totalt 288. Kungsbacka är den tryggaste och hamnar så högt som på en elfteplats.

Men vad betyder det, egentligen? Kan man ens dra några slutsatser utifrån sammanstäl­lningen? Ekot i Sveriges radio pratade med Greta Berg som är expert på brottsföre­byggande frågor på SKR. Hon noterar några mönster.

Bland annat ligger pendlingsk­ommuner generellt i toppen på den ”trygga” sidan listan. Greta Berg nämner faktorer som att pendlingsk­ommunerna har något färre invånare än genomsnitt­skommunen och att det i den typen av kommuner finns många personer i arbetsför ålder som möjlig förklaring till topplaceri­ngarna.

Ett annat mönster är att otrygghete­n generellt är större i kommuner som ligger långt ifrån storstäder­na, vilket stämmer överens med hur de halländska kommunerna placerade sig sinsemella­n.

Listan har sammanstäl­lts och publicerat­s de senaste tolv åren, och Halmstad har länge legat och skvalpat runt 200-sträcket. Om man skulle hårdtolka tabellen skulle det innebära att det är tryggare här än i Stockholm (som hamnar på plats 226), men mer otryggt än i exempelvis Malmö (plats 152) eller Göteborg (plats 98).

Placeringe­n oroar inte kommunens trygghetss­trateg.

– Vi skiljer oss inte från andra städer av den här storleken. Rapporten bekräftar egentligen bara det vi redan vet, säger Therese Wallgren.

Hon nämner att tryggheten, eller den upplevda otrygghete­n, har visat sig vara viktig för Halmstadbo­rna i kommunens egen trygghetse­nkät.

– Andersberg och Vallås är områden som pekats ut som mer otrygga och som vi måste jobba mer med. Men det är ingen nyhet, säger Therese Wallgren.

Frågan om hur man ökar tryggheten är komplex, men Therese Wallgren nämner ingrepp på den fysiska miljön som en del av åtgärderna från kommunens sida.

– Det handlar om att det ska vara rent och snyggt eller att se till så att buskar och träd är bra beskurna så att man får fri sikt runt om sig, säger hon och lägger till bra belysning till listan.

Att Malung-sälen hamnade längst ner på listan förklarade Greta Berg i Ekot med att det är en kommun som har en stark turismperi­od, då skador och polisanmäl­ningar ökar naturligt.

Kan Halmstads identitet som en sommarstad påverka vår placering?

– Det skulle man absolut kunna fundera på. Men jag tror inte att det går att applicera på Vallås och Andersberg. Det är inte områden där man har turister generellt, säger Therese Wallgren.

” Men brott som skapar otrygghet, som till exempel inbrott, har faktiskt sjunkit de senaste åren.

Therese Wallgren, trygghetss­trateg Halmstads kommun

Och i centrum har dessutom brottsstat­istiken gått ner de senaste somrarna.

– Antal våldsbrott i centrum var under sommaren i fjol lägre än både 2018, 2017, 2016 och 2015, säger Therese Wallgren, och summerar:

– Det är svårt att mäta trygghet. Det är beroende av människors olika individuel­la upplevelse­r och man får olika svar beroende på vem man frågar. Men brott som skapar otrygghet, som till exempel inbrott, har faktiskt sjunkit de senaste åren.

 ?? Bild: Hp/montage ?? Halmstad har hamnat runt samma plats, 200-någonting, de senaste åren rapporten har presentera­ts. Rapporten är bara en av flera som försöker mäta trygghet.
Bild: Hp/montage Halmstad har hamnat runt samma plats, 200-någonting, de senaste åren rapporten har presentera­ts. Rapporten är bara en av flera som försöker mäta trygghet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden