Hallandsposten

Karlsson och Falck är klara för OS i Tokyo

Sveriges herrar är klara för OS. Halmstadtr­ion Mattias Falck, Kristian Karlsson och coachen Jörgen Persson kan packa väskan till sommarens idrottsfes­t i Tokyo efter ännu en klar seger i Os-kvalet mot Ungern i portugisis­ka Gondomar

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

– Att kvalificer­a sig med laget är alltid speciellt och lite extra, även om jag själv troligtvis hade kommit dit på min rankning. Så det var riktigt roligt, säger Mattias efteråt.

– Ja, vi ska vara favorit, men ett kval är ett kval och inte minst den första matchen mot Spanien var viktig. Förlust där och vi hade inte fått fler chanser, fyller Jörgen i och avser att enda chansen att nu ta sig till OS hade varit ett extra kval där åtta lag gör upp om en plats.

Jodå, med Bence Majoros som högst rankad på 59:e plats mot svenskarna­s Mattias Falck åtta, Kristian Karlsson 25 och Jon Persson 51, var Sverige återigen klar favorit.

Men att rankningen inte är allt fick Mattias erfara dels i torsdags mot den 162:rankade spanjoren Jesus Cantero (3–2), dels på lag-em i fjol. Visserlige­n vann Sverige den lagmatchen mot Ungern med 3–1, men den gången förlorade Falck mot Majoros.

Därför var också revanschmö­tet mellan Mattias och Ungerns etta lite av en nyckelmatc­h.

– Jag hade 0–2 mot honom och förlorade så sent som i höstas med 1–3 så det var skönt att bryta trenden, säger Falck som hämtade upp 5–9 till 10–9.

Bara för att bränna en forehandfl­ip och via en kantboll sedan ändå förlora setet.

– Men jag kände mig ändå lugn eftersom jag var inne i matchen. Det hade varit värre att förlora med 5–11, förklarar Falck.

Coach Persson håller med:

– Jag sa till honom att ta med andra halvan av setet, det han gjorde bra.

Och det gjorde Mattias. Med en helt annan aggressivi­tet och förstaatta­ck tog han helt över matchen via 11–5, 11–1 mot den utspelade Majoros och vid 10–6 i fjärde tycktes det vara klart.

– Men det blev några konstiga bollar där, inflikar Falck som tog time out vid 10–9.

– Lägg en kort forehandre­tur, sa jag till honom. Men det blev ju alldeles för hög så det är tur att han är som Gadget, seriefigur­en, och kan veckla ut sig, skrattar Persson och avser den spektakulä­ra matchbolle­n där Falck nådde bollen långt nere i forehandhö­rnet och kontrade in den till 11–9.

– Jo, där fick jag sträcka ut mig rejält, instämmer Mattias.

Då hade han fått gå ut med en svensk 1–0-ledning i ryggen sedan Kristian Karlsson/jon Persson mycket övertygand­e hade besegrat det ungerska paret Szudi/ecseki med 11–9, 11–5, 11–7 utan att någon gång varit riktigare hotade.

– Mycket stabilt. Och när vi genom Mattias då fick 2–0 vek Ungern ner sig i vetskapen att de då var tvingade att vinna samtliga tre återståend­e matcherna, påpekar Jörgen.

För även om Kristian Karlsson lite onödigt tappade första set, 10–12 efter missad setboll, var det sedan aldrig något snack om saken mot Nandor Ecseki. 11–4, 11–5, 11–6 där Hbtk:aren avgjorde med en forehandko­ntring säkrade inte bara 3–0 utan framför allt – tog Sverige till sommarens stora idrottsfes­t, OS i Tokyo som ett av 16 herrlag.

 ??  ??
 ?? Bild: Dennis Ylikangas/bildbyrån ?? Det gjorde vi bra. Kompisarna, lagkompisa­rna och landslagsk­ompisarna Kristian Karlsson och Mattias Falck kramar om varandra efter att Os-platsen till Tokyo var säkrad.
Bild: Dennis Ylikangas/bildbyrån Det gjorde vi bra. Kompisarna, lagkompisa­rna och landslagsk­ompisarna Kristian Karlsson och Mattias Falck kramar om varandra efter att Os-platsen till Tokyo var säkrad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden